Строителят на кооперацията зад РЗИ за 3 дни възстанови поддалата подпорна стена

Строителят на кооперацията зад РЗИ за 3 дни възстанови поддалата подпорна стена

Строителят на кооперацията зад сградата на Регионалната здравна инспекция в Благоевград – фирмата „Стройрайон“ ЕООД на Спас Сърбов, успя за 3 дни да възстанови и укрепи стената между сградата и разположената над нея ДГ №8 „Вечерница“. Същата се срути след поройните дъждове в началото на месеца, които успяха да извадят от строя дори Покровнишкия мост.

Заради срутената стена преди по-малко от седмица кметът на Благоевград Илко Стоянов издаде заповед да се спре строителството на 5-етажната кооперация на ъгъла на улиците “Митрополит Борис” и “Братя Миладинови”, докато не бъде възстановена, предаде „Струма“.

„Новата подпорна стена вече е готова, издигната е на височина 6 метра, възстановена е и оградата”, увери началникът на отдел „Строителен контрол” към община Благоевград Петър Калпачки и заяви, че още днес ще изпрати специалисти от “Инвестиционни проекти и контрол по строителството” в дирекция “Устройство на територията” при община Благоевград, за да направят констативен протокол, и ако всичко вече е наред, ще бъде издадена заповед за продължаване на строително-монтажните работи.

Според благоевградчани, които вчера наблюдаваха на място последните възстановителни работи на фирма „Стройрайон“, при следващ по-обилен дъжд обаче може да падне насипът под градината и към улица „Митрополит Борис“, която свързва бул. „Св. св. Кирил и Методи“ с Джамията и е една от най-натоварените в Благоевград заради движението по нея на основната автобусна линия №2. По преценката на П. Калпачки обаче там нямало опасност.

Имотът с новостроящата се кооперация влезе в общественото внимание още преди 20 г., когато учителят по физическо и тенис треньор Александър Давчев и брат му Юли, наследници на вече покойния актьор Владо Давчев, реституираха 456 кв.м. Оказа се обаче, че не могат да влязат във фактическо владение на терена, защото там е нафтовото стопанство на театъра и в терена са заровени цистерните с гориво както на културната институция, така и на АУБ, регионалната библиотека, помещенията на ансамбъл “Пирин” и множество общински обекти, разположени в подплощадното пространство в центъра на Благоевград.

Братята сключиха договор с театъра за наем, но театралите го плащат само 2 г. и Давчеви бяха принудени да заведат иск срещу Драматичен театър “Никола Вапцаров” и Министерството на културата в размер на 5145 лв.

Пред съда представители на културното министерство се оправдаваха, че исковите претенции трябва да бъдат насочени единствено към театъра, тъй като институцията е самостоятелно юридическо лице и е реален ползвател на реституираното от Давчеви нефтено стопанство, от театъра се измъкнаха с позволение от общината да ползват мястото за цистерните, и се стигна до една безкрайна съдебна сага, която 2 пъти стига до ВКС.

„В крайна сметка, след десетилетия разправии и опити на предишните кметове да не ни позволят строежа, вече се строи, и имаме 2 етажа с по 2 апартамента в кооперацията, резюмира вчера пред „Струма“ Ал. Давчев. Проблемът е, че от толкова нерви и разправии брат ми почина и не можа да я дочака и да й се порадва“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.