Строител на „Железница“: Видях как пада тунелът и нищо не можех да направя

Строител на „Железница“: Видях как пада тунелът и нищо не можех да направя

Най-леко пострадалият строител на тунела „Железница“ разказа за преживения ужас. Мъжът се възстановява в болницата в Благоевград. Прокуратурата вече разследва инцидента и трябва да установи дали има виновен за свличането на огромната скална маса върху тримата работници.

„Имах време само да погледна нагоре и вече усетих как ме затрупа, нищо повече, това става за части от секундата”, разказва Георги Филипов. Той ръководи работниците на забоя на тунел „Железница”. В този момент огромната скална маса се срутва и го затрупва заедно с още двама мъже.

„Виждам пред мене как почва да ни затрупва и нищо повече не можеш да направиш. Аз бях до половината затрупан, до гърдите. Колегите ме извадиха и ме издърпаха назад. Едното момче, аз бях зад него, той беше затрупан целия, само една част от гърба му се виждаше. За момент изгубих и съзнание, но докато бях в съзнание им казвах постоянно: „Давайте багера и стълби”, разказва Филипов. Мъжът е категоричен, че са спазили всички изисквания за безопасност. До дни лекарите ще го изпишат. Но другата травма, на психиката, ще се лекува по-дълго.

„Той тепърва ще започне да преживява този посттравматичвен шок, както се казва, и да преосъзнава случилото се”, обясни д-р Димитър Димитров, началник на Отделението по хирургия пред Нова телевизия.

На въпрос дали отново ще се върне в тунела сред преживяното, Георги Филипов категорично заяви, че въобще няма да се колебае.

Един от първите, които се притичват на помощ на Георги и другите затрупани , е Здравко Мъхев. „Не беше трудно да ги открием, хората се виждаха. Мога да кажа, че това също ни помогна за по-бързото изваждане. Тука няма геройство, тука всички сме еднакви, до един. Просто един миг, нищо друго“, сподели той.

От фирмата-изпълнител са категорични, че срутването е било непредвидимо. „Няма как всеки един профил да бъде изследван и да се знае на следващия метър какво се очаква – каквото е могло, от проектантския екип, от геолозите, е направено”, заяви изпълнителният директор на фирмата Стефан Тотев.

Работата в тунел Железница продължи – със същите работници, които в сряда оцеляха при срутването в съоръжението.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *