Струва ли си усилията смяната на часа?

Струва ли си усилията смяната на часа?, този въпрос, в навечерието на преминаването към лятно часово време, разглежда английският “Таймс”.

В 3 часа сутринта местим стрелките на часовниците напред, губим един час сън и така започва лятното часово време. Но дали смяната на часа през пролетта и есента наистина си струва всички усилия? Интригуващо проучване в САЩ разглежда щата Индиана, където повечето окръзи изобщо не са сменяли часа преди щатски закон от 2006 г. да задължи всички окръзи да практикуват лятното часово време.

Разглеждайки потреблението на електроенергия преди и след като е въведено лятното часово време, икономистите откриват, че през цялата година потреблението на електроенергия от домакинствата в Индиана се е повишило с 1 до 4 процента. Проучването е публикувано в икономическо списание през 2011 г.

Един от най-големите ефекти се усеща през лятото, когато изместваме стрелките на часовниците напред, в съответствие с най-горещата част от деня, така че хората са склонни да използват повече климатиците. В късната есен, когато връщаме часовниците назад, хората се събуждат в по-студени, по-тъмни къщи и използват повече енергия.

Други изследвания също стигат до подобни заключения. Изследвания в Австралия и в други части на САЩ показват, че лятното часово време не намалява общото използване на енергия. Това, обаче, смекчава някои дневни пикове и спадове в консумацията на енергия, тъй като хората използват повече електроенергия сутрин у дома, а по-малко следобед.

Преминаването към лятно часово време изглежда също вреди на здравето на някои хора. Проучванията са установили годишен скок при случаите на инфаркт в Мичиган в САЩ и инсулти във Финландия в деня, след като стрелките на часовниците се преместят напред, пише БГНЕС.

Във Великобритания преминаването към лятно часово време носи ползи, включително намаляване на потреблението на енергия в цялата страна, като позволява по-пълноценно използване на дневната светлина. Това доведе до призиви лятното часово време да се установи през цялата година, за да се намалят въглеродните емисии и да се насладите на повече от кратките часове слънчева светлина през зимния следобед. Но предишен експеримент, който въведе лятното часово време през цялата година, в периода между 1968 и 1971 г., бе изоставен, отчасти защото бе особено непопулярен в Шотландия, където зимните утрини бяха твърде тъмни при промяната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *