Студеният душ избавя от диабет

Хората с висок риск от диабет тип 2 биват съветвани от лекарите да използват необичаен начин за подобряване на здравето си – вземане на студен душ.Развитието на диабет тип 2 е свързано с хронично възпаление и високи нива на кръвната захар – тяхното присъствие при хората е предвестник на развитието на това заболяване.

Британският изследовател, професор от Университета в Портсмут, Майк Типтън направи изявление, че вземането на студен душ намалява действието на възпалението, което от своя страна може да предотврати развитието на диабет и неговите усложнения.

Обяснявайки ефекта на студения душ като супресор на възпалението, ученият го свързва с активирането на имунната система. Краткосрочното излагане на студ действа като стрес, събуждащ механизми за съпротива в тялото. Това от своя страна има противовъзпалителни ефекти.

Професорът препоръчва да започнете с 30 секунди, като постепенно довеждате прага до 45 секунди, след това 60 и 90 секунди. Според него тялото свиква с такъв стрес с течение на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *