Супер полезни! Тези три храни смъкват холестерола

Според британските кардиолози три храни могат да помогнат за понижаване на холестерола, аргументите им бяха публикувани от Daily Express.

По-специално ленените семена и лененото масло са продукти, които имат понижаващ холестерола ефект.

Кардиолозите обясняват този ефект на продукта с действието на съдържащата се в него алфа-линоленова киселина, която спада към групата на омега-3 полиненаситените мастни киселини.

Попадайки в тялото, той помага за намаляване на концентрацията на триглицериди в кръвта, мастните образувания.

Друга храна за понижаване на холестерола, която кардиолозите са посочили, е артишок. Изследване, в което участниците ги консумират в продължение на шест седмици, показва 18% намаление на нивата на холестерола.

Освен това фибрите имат понижаващ холестерола ефект, свързвайки частиците си и активирайки отделянето им от организма с изпражненията.

„Яденето на пет до десет грама фибри дневно може да намали нивото на липопротеините в организма – основните носители на холестерол“, – кардиолозите наричат ​​начин за намаляване на концентрацията на холестерол в организма.

За да го получите, специалистите препоръчват да се ядат ябълки, бобови растения, пълнозърнести храни (овесът, ечемикът са особено полезни).

Освен това експертите смятат, че е важно да се придържате към общо взето здравословна диета за контрол на холестерола в организма – по-специално да се въздържате от консумация на храни, съдържащи транс-мазнини (пържени храни, печени продукти, полуфабрикати).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *