Събориха насред зима паянтова незаконна къща в с. Рилци, докато стотици със заповеди за бутане стоят „на завет”

Община Благоевград събори незаконната къща в с. Рилци на Анастасия Пандурска и съпруга й Красимир. Експертите от отдела за незаконно строителство отказаха да изпълнят молбата на семейството да го оставят само да си събори къщата през пролетта и на 25 февруари домът им осъмна обграден от полиция и представители на общината начело с Йорданка Данчова, пише в. „Струма“. Въпреки че Красимир вече се беше качил и бе започнал да демонтира покрива на постройката, която гради с подръчни материали върху собствен терен от 4 години, в акцията се включиха и служителите на общинска фирма, след като първо го уведомиха, че намесата им в събарянето ще му струва около 1800 лв.

Според Анастасия и Красимир всичките им беди дошли от живеещия от другата страна на улицата Марио Радев, чиято къща също била незаконна, но той успял да я узакони, а на тях им отказали в общината. Радев просто решил, че не му харесват като съседи, и от няколко години редовно пишел какви ли не жалби срещу тях.

Другият инициатор за тормоза върху Анастасия и Красимир бил съседът им Емил Велячки, който се разлютил за това, че Анастасия първо му дала безвъзмездно да ползва 270 кв.м от нейния парцел, а после продала земята. Друг е въпросът, че в двора си Велячки също има незаконно построен овчарник.

Преди 2 г. Анастасия подала в община Благоевград жалба за незаконната постройка на съседа си, Данчова пристигнала в Рилци, заснела обекта, но на 25 февруари т.г. овчарникът продължаваше да си е на място, а общинските представители събориха само паянтовата къща на Анастасия, състояща се от една стая и кокошарник отпред в двора.

Още на 26 февруари в. „Струма“ изпрати запитване до община Благоевград как стои въпросът с незаконното строителство в с. Рилци, колко такива обекти освен къщата на Анастасия има, за колко са издадени заповеди за събаряне и колко са съборени през последните години, но до момента отговор не сме получили.

Видимо обаче става въпрос за двоен аршин, защото във вчерашния брой на „Струма“ е публикувана заповед на бившия кмет на община Благоевград Атанас Камбитов за събаряне на 3-те незаконни къщи в кв. „Струмско“ и оградата около тях на бизнесмена Добрин Хамбарджийски. Камбитов не само не изпълни собствената си заповед, но по време на втория си мандат назначи Хамбарджийски за кметски наместник на селата Габрово и Дебочица.

Сега се чака каква ще е реакцията на новия кмет на Благоевград Румен Томов и дали той няма да се „разсее” като предшественика си за незаконното имение, още повече че Любомира Хамбарджийска – снаха на кметския наместник, е съветничка в новия ОбС – Благоевград.

По същия начин гола пушилка се оказаха заканите на Камбитов да събори незаконните къщи на ромите в благоевградската циганска махала. Още през март 2016 г. той гръмогласно обяви, че ще ги премахне в рамките на годината, и то не от естетически или законови съображения, а понеже били опасни за обитателите им.

През януари 2018 г. екскметът пак бе категоричен, че напролет започва да ги бута. До момента обаче в ромската махала не е съборена нито една барака и най-вероятно това няма и да стане, защото в България все предстоят избори и нито един политик няма намерение да рискува ромските гласове, които в изборно време са най-евтините и най-сигурните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *