Съборът в Благоевградско „Пирин пее“ стартира на 30 юли

Съборът в Благоевградско „Пирин пее“ стартира на 30 юли

Преди шейсет години се поставя началото на Регионален събор на народното творчество „Пирин пее“, който заема едно от челните места по масовост и организационно – художествена реализация. Досега с голям успех са проведени 15 събора, като първият е през 1962 г., а до 1985 г. те са на всеки пет години, съобщиха пред БТА от Областна администрация – Благоевград.

Съборът има богата история, но през 1985 г. е преустановен. Повече от десетилетие по-късно – през 1997 г., е възстановен успешно и категорично заявява своето присъствие в културния живот на страната и на Пиринския край.

Тази година е шестнадесетото издание на „Пирин пее“, което ще събере в последните дни на юли в местността „Предела“ повече от 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград. Очакват се и гости от други области на страната, които също ще покажат запазени през вековете образци от фолклора и традиционната култура от Благоевградска област, посочват от областната управа.

Регионалният събор на народното творчество съхранява и популяризира формите за битуване на фолклора и очертава взаимодействието между народното творчество и съвременната художествена култура като нейна основа.  Съборът внедрява и утвърждава елементи и символи от традиционната народна култура в съвременната празнично – обредна система, допълват от областната управа. Ръководното начало на мащабната проява е да покаже самобитността и първичната неподправеност на всички дялове на народната художествена култура – пеене, разказване, хора и танци, детски фолклор, обичаи, облекло, занаяти и други.

С цел спокойното и успешно провеждане на събора Областна администрация – Благоевград и Община Разлог създадоха организация, съвместно с всички институции на територията на областта, посочиха за БТА от областната управа. Мерки ще бъдат предприети от Областната дирекция на МВР в Благоевград, а в района на събора ще патрулират полицаи. ВиК екипи ще извършват необходимите проверки преди и по време на събора, като ще се контролира и чистотата на водата – ще бъдат направени временни чешми за събитието.

Проверки ще бъдат извършени и от РЗИ – Благоевград, както и от противопожарната служба на търговски обекти и на местата, определени за сцени и лагеруване по време на шестнадесетия събор на народното творчество „Пирин пее“. Ще бъде осигурен и патрул, ще има медицински екипи на място, както и два автомобила и екипи на Югозападното държавно предприятие.

Шестдесетгодишнината от първото провеждане на събора ще бъде отбелязана с голям концерт в първия ден на „Пирин пее“ – 30 юли. В неделя – на 31 юли, е официалният финален концерт.

Тази година съборът на народното творчество „Пирин пее“ се провежда под патронажа на президента Румен Радев, посочват още от областната управа. Основни инициатори и организатори са Областна администрация – Благоевград и Община Разлог, а провеждането му е подкрепено от всички общини на територията на областта.

Отличените творци от „Пирин пее“ ще представят област Благоевград на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.