Съветникът Рашко Динков пребори коронавируса, но ситуацията в Благоевгрд е усложнена

Благоевградският общински съветник Рашко Динков вчера бе изписан от вътрешно отделение, където бе приет с пневмония вследствие на коронавируса, пише в. „Струма“. След двуседмична терапия, проведена от началника на отделението д-р Румен Кондев, заболяването е излекувано и вирусът изчезнал, което показали двата отрицателни теста.

„Днес ще бъдат изписани още двама пациенти, които са преборили болестта”, заяви д-р Кондев. Свободни легла едва ли ще останат, защото продължава напливът от болни с коронавирус от село Долно Осеново, община Симитли. В терапевтичното отделение има трима болни с Ковид-19 от там, а вчера се очакваше PCR резултата на 50-годишна жена от селото, която била насочена към спешно приемно отделение от личен лекар с типичната симптоматика на заразата.

51-годишен мъж от с. Долно Осеново е в отделението по реанимация, след като състоянието му се влошило. Там има пациентка от същото село, която е приета миналата седмица заедно с друга жена, която почина. Втори пациент с коронавирус от с. Долно Осеново бе установен в неврологично отделение, този път жена, и то само ден след като отделението бе затворено заради мъж с инсулт от селото, който бе преместен, след като се установи, че е с Ковид-19. В инфекциозно отделение леглата са заети, като там се поддържа една константна бройка от 16 души.

13 станаха пациентите, които са приети за лечение в бившия тубдиспансер на Благоевград с пневмонии от коронавирус. Така капацитетът от 10 легла, които бяха предвидени за болни с Ковид-19, бе покрит и надхвърлен в рамките на седмица, заяви началникът на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Петър Георгиев.

Той добави, че вчера е върнал двама пациенти с по-леки пневмонии, които на томографското изследване са показали, че са типичните за коронавирус.

Тревожното е, че се увеличава и броят на туберкулозно болни, вчера са постъпили две млади жени, едната от Благоевград, другата от Кочан. Шефът на бившия тубдиспансер д-р Петър Георгиев предлага да бъде разработена онлайн платформа, която да дава в реално време справка за броя на болните с Ковид-19 и свободните легла в лечебните заведения в Благоевградска област, тъй като ситуацията се усложнява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *