Съветници от Благоевград с дарителска кампания за тестване на хората

Дарителска кампания за закупуване на тестове, с които да се изследват прицелни групи хора в община Благоевград, стартират днес общинските съветници д-р Павлин Янкулски и Кирил Ваклинов. Те са категорични, че Благоевград изостава от другите градове в активните мерки за контролиране на кризата и само с ясна картина как се разпространява заразата процесът ще може да се контролира в полза на хората, пише в. „Струма“.

„В Сандански, Разлог, Банско градските управи вече провеждат тестове, бездействието и изчакването в областния център на Пиринско само сгъстяват мъглата за обективната ситуация, а това не позволява да се начертае ясен план за излизане от кризата“, категорични са съветниците.

На сесията на местния парламент миналата седмица двамата направиха опит да получат подкрепата на ОбС за заделяне на средства от общинския бюджет за закупуване на бързи тестове, но не срещнаха разбиране нито от колегите си, нито от кметския екип. Д-р Янкулски и К. Ваклинов обаче са убедени, че бездействието е най-голямата грешка в настоящата ситуация.

„Не е ясно колко време ще се проточи кризата, затова е в наш интерес да започнем да я контролираме възможно най-бързо“, категоричен е К. Ваклинов, а съмишленикът му д-р Янкулски го допълва: „Това ще стане само ако действаме обединено и се съобразяваме с най-новите научни данни. Всеки сам за себе си не може да се спаси! Ще използваме готова платформа в интернет, която ще даде публичен достъп какви са постъпилите и изразходвани средства. В страната вече има обединени лаборатории, в които се извършват такива тестове и сред тях 3 са от Благоевград“, коментира д-р Янкулски.

Двамата съветници са убедени, че периодично изследване на прицелни групи – медицински лица, хора с професии, които налагат повече контакти, пристигащи от чужбина, и др. биха дали обективна информация за разпространението на вируса в общината. Те смятат, че няма смисъл да се тестват всички хора в едно дружество и предприятие, защото така няма да се получи нужната информация за обществото като цяло.

„Когато видим, че кривата на заразените тръгва надолу, ще можем да отпуснем ограниченията и например част от бизнеса да заработи, усетим ли, че заболеваемостта се увеличава, затягаме отново ограниченията“, предлага д-р Янкулски. Според него е удачно да се доверим на вече ползваните тестове в Банско, които показват наличие на антитела в организма.

Плюсът на бързите тестове е, че стават готови в рамките на деня. Те измерват наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Тези антитела са IgM – показват активна инфекция и дори може да са налични и без симптоми, и IgG – стават налични в организма около 14 дни след появата на симптомите. Хората с IgG са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито от предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от колективния имунитет.

„Около 80% от хората даже няма да разберат, че са се заразили и точно тези хора ще идентифицираме чрез тестовете, за да предотвратим бурното разпространение. А останалите, които вече имат налични антитела за прекарана инфекция (IgG), не са заплаха за близките си и останалите и могат да продължат живота си нормално. Данните от досега изследваните с бързи тестове в 16 лаборатории в страната сочат, че 3,4% от хората имат изграден имунитет срещу вируса. Едва когато 70% от населението се срещне с вируса, ще можем да кажем, че сме преборили заразата, а дотогава сме принудени да я контролираме. Ако не го направим, може да се стигне до сериозни социално-икономически сътресения“, категоричен е д-р Янкулски. Той смята, че е по-добре като общество да сме предпазливи, отколкото самонадеяни, и отбелязва, че инициативата с периодично тестване на прицелни групи и анализ на резултатите ще помогне на Благоевград да намали пораженията от кризата.

Двамата съветници откриват дарителската сметка в първия работен ден след великденските празници и очакват силна подкрепа от съмишленици, най-вече от бизнеса в града, който е най-засегнат от наложените ограничения и забрани. Според тях тестовете могат да стартират с малка група от 200-300 души, която във времето да се разшири, а най-важно е да се действа, за да не се изчерпа търпението на хората.

Съветниците д-р Янкулски и К. Ваклинов призовават да се спазват препоръките на Националния щаб, както и на централната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *