Съветници от ГЕРБ слагат под контрол финансовите помощи към закъсали петричани

Съветници от ГЕРБ слагат под контрол финансовите помощи към закъсали петричани

Проект на съветниците от ГЕРБ в Петрич Янко Стоянов и Светла Данаилова се опитва да сложи в рамка и правила финансовите помощи, които общината раздава на закъсали жители на общината. На сесията утре двамата местни парламентаристи внасят за одобрение Правилник за предоставяне на еднократни финансови помощи, в който са очертали профила на хората, които имат право да търсят пари от общината, размера на помощите и всички други аспекти, свързани с тази социална функция на повечето от общините в страната.

Според проекта на Стоянов и Данаилова всяка от молбите за помощи трябва да постъпва в Постоянната комисия по социална политика и работа с малцинствата, която ще ги събира и ще ги разглежда не всеки месец, а 2 пъти годишно – веднъж в края на първото полугодие и втори път до края на ноември, пише в. „Струма“. Пари петричани могат да искат за лечение, при стихийно бедствие или за ученици в неравностойно положение, но не и за да правят ремонти и погасяват банковите си задължения. Преди отпускане на помощта, ако тя идва от жител на селата, тя трябва да получи становище от съответния селски кмет, който би трябвало по-добре да познава проблемите на съселяните си, отколкото членовете на комисията. Самите помощи ще са между 200 и 2500 лв., а след като вземе парите от касата на общината до 30 дни след гласуването на сесия в ОбС, получателят й няма да има право на друга финансова помощ през следващите 2 години.

Предложеният за гласуване правилник определено е необходим регламент, като се има предвид, че миналата година около същите тези еднократни финансови помощи избухна сериозен скандал в ОбС. През април 2019 г. една лежерно протичаща сесия неочаквано бе извадена от летаргията от съветника на „Глас народен” Георги Стоилков, който поиска Комисията по здравеопазване и социални дейности в Общински съвет – Петрич да бъде незабавно разпусната и нова комисия да преразгледа молбите за помощ на 136-те жители на общината, които съветниците в южния град трябваше да подпомогнат финансово в края на заседанието с общо 45 300 лв. Мотивът на съветника бе, че незнайно кой член от комисията след одобряване на първоначалния списък от 123-ма нуждаещи се от еднократна помощ добавил още 13 души, освен това върху част от молбите одобреният размер за помощ впоследствие бил драстично увеличен.

Победата на Стоилков беше частична – комисията не бе разформирована, но същия ден колегите му гласуваха частично само 13 молби за помощи от бъдещи майки, всяка от които получи по 2000 лв. за ин витро процедури. Още на следващата сесия нещата влязоха в старото си русло и съветниците щедро продължиха да отпускат различни суми, без никой да следи дали подпомогнатият не подава редовно молби, без да е ясно как се определя размерът на дарението и т.н.

В четвъртък Петрич го очаква и друга интересна придобивка – създаване на работна група от специалисти за анализ на местата със засилен инвеститорски интерес в общината. Предложението е на съветниците от „Ние, гражданите” Благой Калъпсъзов и Георги Божанин. Идеята им е група от 5-има специалисти да анализира районите, към които се разраства градът, да установят проблематиката им и с лостовете на общината и съвместното планиране да ги обезпечат с липсващите елементи от инфраструктурата, които са най-често ток, вода или път.

„Целта ни е да помогнем на инвеститорите, защото никой не е склонен да чака 3-4 години, докато край имота му се появи трафопост или водопроводно отклонение”, обясни за „Струма” Г. Божанин. Според преценката му един от първите райони, с които евентуално ще стартира работа бъдещата комисия, това е местността Света Петка към стадиона.

„Градът се разраства в тази посока, но там трафопост няма и ако до 1-2 г. не успеем съвместно с ЧЕЗ да откараме там ток, интересът на инвеститорите към тази част на града ще пресъхне”, обясни съветникът.

Вчера той депозира в ОбС и допълнение към предложението си, което касае състава на работната група. Според него в нея трябва да влязат главният архитект на общината, директорът на дирекцията по ТСУ, председателят на ОбС и двама инженери от общината.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *