Съветници скочиха срещу строежи в парка на Сандански

Настояваме още на следващото заседание на Общинския съвет да бъде приет новият Подробен устройствен план (ПУП) на парк „Свети Врач“, за да се гарантира пълна забрана за строителството в него. Това се посочва в позиция на ГЕРБ – Сандански. Повод за нея е вчерашното заседание на местния парламент, на което документът не бе приет.

„Притеснени сме от начина, по който кметът Атанас Стоянов действа в пълен синхрон с общинските съветници от РЗС. Заедно създадоха медиен шум, който очевидно целеше създаване на страхове в хората. Общинските съветници от ГЕРБ изискахме да се запознаем с всички факти преди да излезем с позиция. На вчерашното заседание на Общинския съвет бяха поканени архитектите, разработили плана. Те отговориха на всички въпроси и разсеяха съмненията“, посочват от ГЕРБ – Сандански.

Чл. кор. проф. д-р, арх. Атанас Ковачев, ръководител на проектантския колектив, изработил проекта на плана, и арх. Игор Янкулов, ръководител на екипа, изготвил техническото задание за изработване на плана, дадоха разяснения на местния парламент в Сандански поради обществения интерес по новия ПУП.

Те неколкократно подчертаха, че с устройствения план се гарантира пълна забрана на строителство в парка. Въпреки това кметът Атанас Стоянов взе решение да оттегли гласуването на ПУП-а. Двамата авторитетни архитекти обясниха, че в тази ситуация, ако някой от собствениците на имоти в парка спечели дело срещу общината, може да започне строителство. Единствената гаранция това да не се случи е по-бързото приемане на новия ПУП.

„Кметът Атанас Стоянов оттегли точката с мотив, че общината има нов главен архитект, който трябва да се запознае с новия ПУП. Ние от ГЕРБ-Сандански бяхме против, защото считаме, че има теми, по които би следвало да бъдем над партийните интереси и кадровите назначения. Хората в Сандански искат паркът да бъде защитен и да продължи да се разширява. Няма място за нюанси в това“, се казва още в декларацията на ПП ГЕРБ.

В заключение общинските съветници отбелязват, че кметът се е ангажирал, че той няма да подпише нито едно разрешение за строителство в парка на град Сандански. „Ние адмирираме този подход, но ясно на всички общински съветници ни бе обяснено, че това не е достатъчно. Всяко забавяне в приемането на ПУП-а може да се използва за заобикаляне на общинската забрана. Никой обаче не се ангажира кога ще стане това, което за нас поражда съмнение за умишлено забавяне на пълната забрана за строителство“, подчертават общинските съветници от най-голямата политическа сила в ОбС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *