Съветници срещу кметска заповед: Без забавачки в селата – струпване на деца!

Четирима общински съветници изразиха своето несъгласие с поредно противоречиво решение на общинското ръководство. Те се обявиха срещу издадената заповед от кмета на община Благоевград – Румен Томов, за затварянето на филиалните детски градини в селата Покровник, Изгрев, Зелен дол, Церово, и Рилци за периода от 3 до 31 август.

Позицията на местните парламентаристи Гергана Муртова, Мария Гошева, д-р Тодор Велчев и Ясен Неделчев е провокирана от срещите и разговорите им със засегнатите родители от поредното необмислено кметско нареждане. Много от тези хора са информирани за затварянето на градините буквално един ден преди това да стане факт. По този начин не им е дадена никаква възможност да направят организация за придвижване на децата си до новото място или за отглеждане на децата у дома от тези родители, които не могат да осигурят транспорт на детето си.

Те припомнят на управника Томов, че по време на изолацията, която беше наложена заради пандемията от Ковид-19 през пролетта на 2020, масово хората бяха принуждавани от работодателите си да ползват платения си отпуск, за да останат у дома. В резултат на това повечето от родителите на децата, които посещават филиалите, в момента НЕ разполагат с отпуск, който да ползват, за да отглеждат децата си вкъщи. По този начин „Вашата Заповед поставя стотици родители в крайно неудобна и неблагоприятна ситуация, поради която някои от тях могат дори да загубят и работата си”, категорични са четиримата съветници.

Местните парламентаристи уточняват, че в заповедта си кметът разпределя децата да посещават детски градини в Благоевград. Това обаче е крайно неудобно и дискриминиращо за децата от засегнатите села. Много от родителите нямат автомобил, с който да извозват децата си до съответните градини в града. Ползването на таксиметрова услуга би оскъпило изключително много себестойността на градините за тези родители, пише Илинден прес.

„Като цяло, въпреки че давате алтернатива на родителите с други градини, реално не предлагате работещ вариант как тези деца да бъдат извозвани до и от тези градини, без това да създава неудобство и затруденение на родителите”, пишат те.

Освен тези аргументи, които са пряко свързани със затрудненията, които тази заповед създава за родителите, четиримата изтъкват, че заповедта, позовавайки се на „указанията на министъра на образованието и науката и въведените противоепидемични мерки за осигуряване на безопасна здравословна среда в дестките градини“ реално противоречи на логиката за противоепидемични мерки, защото сборните групи предполагат струпване на повече деца на едно място.

Проблемите с тази заповед не се изчерпват с горепосочените факти, но съветниците считат, че дори само тези аргументи са достатъчно основание да отправят искане Р. Томов да преразгледа заповедта си и да прецени колко неуместна и проблемна е тя, особено в година като тази, в която родителите достатъчно дълго бяха принудени да не работят и да пазят децата си вкъщи.

Местните парламентаристи молят кмета да прекрати действието на тази своя Заповед и филиалните градини да останат отворени или съответно директорите на градините да преценят кога, как и за какъв период те да се затворят след дискусия с родителите и съгласие на родителите. Накрая обръщат внимание на Общинска администрация и на директорите на градини, че към момента има отворени програми (като „Заетост за теб“ и други програми), по които много бързо и лесно може да се назначи заместващ педагогически и помощен персонал в градините, без това да отежни бюджета на общината. По този начин ще се даде възможност на постоянния персонал в градините да ползва летния си отпуск, без това да нарушава ритъма на работа в градините и да се създава неудобство за деца и родители.

„Вярваме, че стига да има желание може да се намери работещ вариант, който да позволи градините да останат отворени”, завършват своето искане съветниците.

Какво можем да допълним? А дано, ама надали…Освен общинското ръководство да ни изненада и да потърси наистина диалог със засегнатите в казуса страни, а не еднолично и в ущърб и на деца, и на родители да се пишат заповеди. На принципа „Проба, грешка, проба, грешка”, от който потърпевши са граждани и деца на Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *