Съдия Узунов обедини в едно дело две жалби срещу РИОСВ по казуса „Бачиново“

Съдия Узунов обедини в едно дело две жалби срещу РИОСВ по казуса „Бачиново“

Сдружение „За дива природа Балкани“ атакува в Административен съд – Благоевград решението на РИОСВ от 11 март, с което бе отказано извършване на екологична оценка за проект на ПУП – план за застрояване за поземления имот в парк Бачиново, в който собственикът „Универсал Строй Консулт” възнамерява да изгради жилищни сгради, хотелски комплекс с ресторант, спа център…

Мотивът на екоинспекцията е, че не е необходимо да бъде извършена такава оценка поради липса на вероятност от оказване на значително отрицателно въздействие върху околна среда и човешкото здраве. Екозащитниците обаче не са съгласни и обжалват решението в съда.

Идентична жалба бе депозирана през април от 13 активисти на различни политически партии в качеството им на физически лица.

Поради наличие на връзка между делата по двете жалби те са съединени за разглеждане в общо производство и постановяване на общо решение по тях. Това определи съдия Димитър Узунов, който е докладчик по първото дело, към което е присъединена жалбата на екосдружението. Първото заседание по казуса, който възбуди голяма обществена реакция срещу застрояването на парк Бачиново, е насрочено за края на месец юни.

Причината за забавяне на делото е, че жалбата на 13-те политици е била нередовна, тъй като не били платени държавните такси – по 10 лв. на човек. Впоследствие са платени, но размяната на книжата е отнела време, което е забавило насрочването на делото, поясни пред репортер на „Струма“ съдия Димитър Узунов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *