Съдът не даде ход на делото по казуса с кмета Румен Томов

Съдът не даде ход на делото по казуса с кмета Румен Томов

Административен съд – Благоевград не даде ход на делото по казуса с кмета на областния център Румен Томов. Днешното първо заседание не се проведе, тъй като Томов не е бил призован. Той е бил търсен от призовкари на адреса му на 5 май и днес, но не е открит. Следващото заседание е насрочено за 12.05.2020г. от 14.00 часа.

Припомняме, че Административен съд – Благоевград спря предварителното изпълнение на решението на ОИК-Благоевград за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Румен Томов, след подадена от него жалба.

С жалбата си Румен Томов направи особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“, пише „Струма“.

Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет.

Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *