Съдът отказа да върне на работа ексшефът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

Ексначалникът на КАТ – Благоевград ст. инспектор Данаил Стоицов загуби в Административен съд делото за уволнение. Припомняме, че той оспори заповедта на министъра на МВР Младен Маринов от 27 декември 2019 г., с която му бе наложено най-тежкото дисциплинарно наказание, след като спрямо него започна разследване за длъжностно престъпление, пише в. „Струма“.

Д. Стоицов беше арестуван на 22 май 2018 г. в служебния си кабинет при акция на „Вътрешна сигурност“ и Национална следствена служба. „Предметът на разследването е престъпления по служба и корупционни престъпления на шефа на КАТ – Благоевград. Делото е образувано по сигнал на „Вътрешна сигурност“, обяви след акцията директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

Данаил Стоицов беше арестуван, а впоследствие съдът му наложи мярка „задържане под стража“, след като му бяха повдигнати три обвинения. Първото – за незаконно притежаване на оръжие и патрони, второто – за подкуп, за това, че е изискал и приел от различни лица 5300 лева, както и вещи и услуги с имуществен характер, изразяващи се в предварително запазване на комбинация от цифри за регистрационни табели, като е получил облага от определени лица. Третото беше за престъпление по служба – за това, че на 4 май 2018 г. си превишил правата, като осигурил конвой на тежкотоварен камион на строителна фирма да стигне от Дамяница до село Бело поле, без за това да е уведомено Областно пътно управление, като по този начин е спестено плащането на пътна такса.

Прокуратурата повдигна обвинения и на благоевградчаните Бойко Шарков и експолицая Никола Доганджийски за това, че помагали на шефа на КАТ за уреждане на табелите с желани номера, като на тях им бяха наложени парични гаранции, респективно по 7000 и 6000 лв.

След около два месеца в ареста съдът пусна под парична гаранция от 10 000 лв. и Данаил Стоицов, като той беше временно отстранен от работа, докато трае разследването. На неговото място в КАТ бяха поставени временно за началници различни служители, а последно бе заето от софиянеца Цветан Ангелов, който остана титуляр след уволнението на Данаил Стоицов.

Ексшефът на КАТ обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение в Административен съд с мотива, че обвиненията за подкуп при уреждане на така наречените „бързи номера“ не били доказани. Пистолетът „Макаров“, открит пък в каса в служебния кабинет на Данаил Стоицов, се оказа на неговия бивш колега Малин Халачев, който му го оставил за временно съхранение, докато бил в чужбина. Парите в касата били от спонсори за участие на полицейския отбор по футбол на предстоящ турнир в курорта Албена, за който бил определен за ръководител шефът на КАТ.

След анализа на доказателствата съдия Иван Петков не кредитира тезата на Стоицов, че той се е заел със задачата да събира пари за дарения на футболния отбор на ОД на МВР – Благоевград за участие в турнири поради обстоятелството, че в системата на МВР пари за това не са давани, и все някой е трябвало да се заеме с тази задача.

Според дисциплинарната комисия с описаните действия по събиране на парични суми от посочените лица /бизнесмени/, лично или чрез други лица, Стоицов е нарушил Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. С искането и получаването на неполагаеми се суми от различни лица той се е поставил в зависимост от тях и са се създали предпоставки да му търсят насрещни услуги във връзка със служебната му дейност. Още повече че от събраните по делото гласни доказателства се установява, че преди и след даването на суми за футболни турнири всеки един от посочените свидетели е бил „клиент“ на КАТ във връзка с регистрацията на новопридобит от него автомобил и се е сдобил с регистрационни табели с неслучайни /съвпадащи с по няколко цифри/ регистрационни номера, които обстоятелства са станали известни и на лица извън системата на МВР – прокурори, следователи, свидетели по образуваното досъдебно производство.

С издаване на заповедта за уволнение се постига и предвиденият от законодателя резултат – да се отстранят от държавна служба служители, чиито нравствени качества не съответстват на изискванията за осъществяваната от тях дейност. Поради това следва да се приеме, че оспорената заповед е в съответствие и с целта на закона, мотивира се съдия Иван Петков и отхвърля жалбата на Данаил Стоицов. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *