Съдът отмени наказание на гл. инспектор в НП „Рила”, шефовете осъдени да му платят 1500 лв.

Съдът отмени наказание на гл. инспектор в НП „Рила”, шефовете осъдени да му платят 1500 лв.

Административен съд – Благоевград отмени дисциплинарно наказание „порицание”, наложено на гл. инспектор в дирекция „Контрол и охрана“ при НП „Рила“ Ибрахим Юрук заради несъгласувано с ръководството участие в тв предаване, пише в. „Струма“. Парковият охранител бил засечен от репортер в семейната кръчма на общинския координатор на ГЕРБ – Белица Иван Стойчев, който бил обект на журналистическа проверка във връзка с евросубсидиите, които получавал за стадото си от 36 крави. Стойчев обяснил, че има издадено позволително за паша в НП „Рила“, тъй като, за да получи евросубсидия, стадото трябва да пашува най-малко 90 дни из височинните пасища.

Последвал въпрос „от упор” на репортера към служителя на НП „Рила“ Ибрахим Юрук дали е проверявал партийния си началник Иван Стойчев, след като е секретар в общинската организация на ГЕРБ – Белица. Ибрахим Юрук отговорил лаконично, че всичко със стадото на Иван Стойчев е наред, както и че проверки прави не само парковата охрана, но и ДФ „Земеделие“. Охранителят добавил, че е ходил лично три пъти за текущата 2017 г. да проверява стадото на Стойчев и не са констатирани нарушения.

След тв репортажа, в който са излъчени позиции по случая на национални лидери на ГЕРБ, в това число и на тогавашния председател на парламентарната група Цветан Цветанов, в НП „Рила“ е предприето дисциплинарно производство спрямо охранителя Ибрахим Юрук. От изисканите документи станало ясно, че Иван Стойчев има издадено разрешително за паша на стадо от 36 броя едър рогат добитък в м. Карааланица на обща площ от 432 дка. Извършените проверки на място през 2017 г. обаче констатирали, че стадото не е изведено в разрешената за това местност, а това не било отразено в месечните отчети, т.е. твърденията на парковия охранител не отговарят на действителното фактическо положение.

След като Ибрахим Юрук дал обяснения, некоординираните му публични изявления са счетени като нарушение на Етичния кодекс и на трудовата дисциплина, поради което му е наложено дисциплинарно наказание „порицание“. Той обжалвал заповедта на директора на НП „Рила” Красимир Андонов, като делото е върнато от ВАС за повторно разглеждане. В хода на административното производство е изискан диск от тв репортажа. Съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева го прегледала и установила, че не е излъчен целият заснет материал, а фрази и извадки от изявленията на участниците.

Тъй като абсолютно липсват данни как е мотивиран изводът за пряк умисъл от стана на Юрук, както и заради други пропуски, съдийката отменя заповедта за дисциплинарно наказание, като НП „Рила“ е осъден да му плати 1500 лв. за направените от него съдебни разходи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *