Съдът реши! Благоевград остана без кмет, насрочват нови избори

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди предсрочното прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград Румен Томов.

Административно дело № 2420 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по касационни жалби на ОИК – Благоевград и на избрания за кмет на община Благоевград инж. Румен Георгиев Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

До днешното решение за отстраняване на Томов от поста кмет се стигна, след като бившият градоначалник Атанас Камбитов в края на миналата година сезира компетентните институции, че наследникът му Румен Томов продължава да бъде едноличен търговец, едновременно с управлението на общината.

Това обаче е грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров коментира, че след като препис от решението на ВАС бъде получен официално, комисията ще трябва да проведе свое заседание в рамките на 3 дни.

По време на заседанието си единственото възможно решение, което може да вземе ОИК – Благоевград, е прекратяване правомощията на Румен Томов като кмет на Благоевград.

За избирането на нов градоначалник ще бъдат насрочени нови избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *