Съдят бивш клисар в църквата на Беласица за кражба на пари

Районна прокуратура-Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление. 68-годишният мъж допреди няколко години работел като клисар в православен храм „Св. Пророк Илия“ в петричкото село Беласица. Пенсионерът живеел в къща, намираща се в съседство с църквата, пише Илинден прес. След напускане на службата мъжът не върнал единия от ключовете от входната врата на храма.

В края на деня на 1 декември миналата година свещеникът констатирал, че в чекмеджето на дървения шкаф в църквата били оставени двеста лева – приход от продажба на свещи и дарения. Той заключил входната врата и напуснал.

В късните часове същия ден свещенослужителят включил приложението на мобилния си телефон, което използвал за видеонаблюдение на храма. В сградата имало шест камери, монтирани на различни места, включително и на входа. Божият служител видял човек с качулка на главата да се качва по стълбите към черквата. Учуден от толкова късен посетител в православния храм, свещеникът веднага отишъл да провери на място. Не намерил никого – нито в църквата, нито около нея. Уверил се, че входната врата е заключена.

При повторно преглеждане на видеозаписа му направило впечатление, че въпросното лице отключило вратата, за да влезе в храма и на излизане я заключило. Свещеникът проверил чекмеджето, в което се съхранявали парите и установил липсата им. Той веднага подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112.

По случая е започнало досъдебно производство, като в резултат на проведените действия по разследването авторът на престъпното деяние е бил разкрит. Оказало се, че това е бившият клисар.

Подсъдимият признал на полицаите, че влизал в храма и посочил мястото, където укрил ключа – в бивш комплекс „Рай“. Пред разследващите той е отрекъл да е взимал пари оттам и твърдял, че посетил църквата, за да се помоли. Предстои делото да продължи в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *