Съдят танзаниец, купил рокля с фалшиви евро в Дупница

Tръгва дело срещу танзанийски гражданин купил рокля със 100 фалшиви евро в Дупница. Окръжна прокуратура – Кюстендил, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 63-годишния мъж за извършени от него престъпления по чл. 244, ал.1 от НК.

Обвиняемият У. К. от 1980 г. пребивава в България, тук завършил висшето си образование. Чужденецът не работи, като в изпълнение на заповед на директора на дирекция „Миграция“ на МВР е задължен да се явява веднъж седмично в териториалната структура на МВР по местопребиваване, с оглед наложената му принудителна административна мярка. Мъжът е многократно осъждан от различни съдилища в България за прокарване в обращение на подправени парични знаци и въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 15.03.2019 г. обвиняемият бил освободен от Софийски централен затвор предсрочно. Въпреки това мъжът продължил да се занимава с престъпна дейност, като се снабдил с банкнота с номинал 100 евро, която била неистинска.

Два дни по-късно той пристигнал в Дупница, като решил да прокара в обращение неистинската банкнота. Чрез „закупуване“ с нея на стока от търговски обект, той целял да се облагодетелства от полученото ресто в левове.

Около 18 ч. обвиняемият влязъл в помещение, обособено като шивашко ателие, и започнал да говори на английски език, макар че много добре владеел български. Показал на продавачката една от роклите, изложена на манекен пред ателието и проявил интерес към размера. Жената се притеснила от факта, че не говори английски език и затова му показала етикета.

У.К. дал знак, че ще купи въпросната рокля, която била на стойност 32 лева и й подал банкнотата от 100 евро. Тя не се усъмнила в нейната редовност, пресметнала левовата равностойност на чуждата валута и върнала на клиента ресто от 163 лева. Жената веднага отишла в обменно бюро, където са й заявили, че въпросната еврова банкнотата е неистинска. Веднага бил подаден сигнал в полицията. Половин час по-късно чужденецът бил установен на автогара в гр. Дупница, а впоследствие задържан.

Предстои поредното за обвиняемия К. наказателно производство да продължи в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *