Съпругата на ексдепутат от Гоце Делчев с безпрецедентно потъпкване на българските закони

Фамилията на бившия депутат от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов показа пълно незачитане на разпоредбите в България и за по-малко от 1 година наруши 2 пъти един и същи закон – този за биологичното разнообразие.

След като през декември миналата година фирмата на съпругата му Веселина – „Виа Кънстракшън“ ЕООД, бе наказана с акт за административно нарушение от РИОСВ заради незаконно унищожаване на пасища в хаджидимовското с. Нова Ловча и превръщането им в обработваеми земи, Андонови платиха глобата и най-безцеремонно превърнаха друго свое пасище в същото село в обработваема земя. Това тяхно нарушение на Заповед №РД-751 от 24 октомври 2008 г. на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици ще им коства максималния размер на глобата от 10 000 лв.

Повторното нарушение бе открито миналия месец от проверяващите от екоинспекцията и фирмата на фамилията на ексдепутата за пореден път е с акт, за който законодателят е предвидил възможност да бъде обжалван в съда, пише в. „Струма“. Най-вероятно рецидивът ще бъде приет от магистратите като утежняващо вината обстоятелство, но дори Андонови да платят и тази глоба, безпрецедентно остава пренебрежението им към българското законодателство, което самият ексдепутат кова в парламента в продължение на 2 мандата и част от трети. Припомняме, че на 2 пъти Андонов беше и кандидат-кмет на Гоце Делчев, но загуби катастрофално от Владимир Москов, а това му струваше и председателското място в местната структура на ГЕРБ.

Веднага след като през 2015 г. се оттегли от активната политика, ексдепутатът се отдаде на бизнеса, официално управляван от съпругата му. Освен че имат семейна ферма за крави, фабрика за сортиране на картофи, учебен център, хранителни магазини в Гоце Делчев и строителни обекти в столицата, Андонов и съпругата му арендуват над 3000 дка земя в Гоцеделчевско, където са засечени да унищожават ливадите, подготвяйки ги за засаждане с картофи. Проблемът е, че районът попада в защитена зона „Славянка”, а в нея абсолютно е забранено както залесяване на ливади, пасища и мери, така и превръщането на същите в обработваеми земи и трайни насаждения.

Тъй като В. Андонова е един от най-успешните бенефициенти на ДФ „Земеделие“ с усвоени 1,21 милиона лева под формата на държавни и европейски субсидии, едва ли ще й е проблем да продължи да плаща глобите си към РИОСВ и да обезпечава производството на картофената си фабрика с незаконни картофени плантации, въпросът е докога може да продължи това – в Закона за биологичното разнообразие е фиксиран само максималният размер на глобата, но друго наказание не е предвидено.

Освен Андонови, с актове за административни нарушения от РИОСВ са петричката трикотажна фабрика „Биляна Нитуеър“ ЕООД на Христина Стамова – за течове на стационарното климатично оборудване, „Винарска изба Вила Мелник“ в с. Хърсово – за липса на досиета на стационарното хладилно и климатично оборудване, и цехът за пелети на „Зенит – 357” ЕООД в разложкото с. Елешница, чийто собственик Васил Неделчев не спазил изискванията за собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух след барабанната сушилня. За нерегламентирани сметища на териториите на общините, които управляват, глоби от 3000 до 10 000 лв. ще платят и кметовете на Якоруда – Нуредин Кафелов, и на Хаджидимово – Людмил Терзиев.

Петричко и симитлийско дружество пък са санкционираните с наказателни постановления при проверките на РИОСВ през октомври. Първото е „Бонана“ ООД с управители Емил Илиев, Пламен Николов и Божидар Янев, второто е „Вранещица“ ЕООД на Илиан Митревски. И двете фирми ще платят по 2000 лв. за неводене на отчетност на отпадъците.

Във връзка с постъпили на 06.10.2020 г. 2 сигнала на „зелен телефон“ на РИОСВ за черен дим в района на „Рубин 08“ ООД в Благоевград екоинспекцията за пореден път пратила там проверка, но задимяване, според отчета им, не било открито. По информация от еколога на община Благоевград, където сигналите били препратени, „в имот между „Рубин 08“ ООД и „Инфо дизайн“ ООД са запалени сухи треви, които са изгаряли с буен пламък“, и вероятно това заблудило благоевградчани.

Менте се оказал и сигналът за замърсяване на съседните къщи от цех за производство на пелети на „Албир“ ООД в с. Беласица, община Петрич. Според РИОСВ собственичката му Любка Салмова си има необходимия брой пречиствателни съоръжения и замърсяване няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *