Със сълзи абитуриентите на Езиковата се разделиха с учителите и гимназията

С много емоции, сълзи в очите и вълнуващо тържество 155-имата абитуриенти на ЕГ „Акад. Л. Стоянов” – Благоевград се разделиха с любимите си учители и гимназията. Така след месеци на затишие и празни коридори най-накрая дворът на училището бе огласен с отброявания от 1 до 12, а ситният дъждец ни най-малко не помрачи празничното настроение. Облечени в изискани тоалети, завършващите от 6-те паралелки прекрачиха отново прага на училището, за да вземат своите дипломи, а дворът се изпълни с родители и близки на зрелостниците.

Под аплодисментите на присъстващите на „сцената” бе помолена да излезе директорът на Езиковата гимназия Тинка Попова, която призна, че е не по-малко развълнувана от абитуриентите, пише в. „Струма“.

„Наистина дойде този дългоочакван ден да изпратим този невероятен випуск, който ще остане в историята на гимназията като достоен за корона, ще останат в нашите сърца учениците с вдъхновяваща емоция, със съпричастност към общност, с тяхната топлота и човечност. През всичките 5 години вие бяхте нашето вдъхновение, защото демонстрирахте воля, желание, мотивация за успех и го доказахте с участието в много международни и национални състезания и конкурси. За поредна година завоювахте най-добрите резултати на държавните зрелостни изпити с успех по български език от 5.40 и общ успех от 5.42. В статистиката на ЕГ остават и 13 пълни шестици от двата ДЗИ“, поздрави зрелостниците Т. Попова и им пожела да запазят човечността си, приятелството, уважението към родителите си, защото това са най-важните житейски ценности и опори.

Средното си образование успешно завършиха всичките дванадесетокласници, като випуск 2020 се гордее с цели 103-ма отличници. Истински рекордьори в това отношение са 12 „е“ с класен ръководител учителката по история Любка Гълъбова, чийто среден успех е 5.70. Сред тях има и пълен отличник в лицето на Моника Митова, която изкара 6.00 на матурата по БЕЛ, 5.99 по английски език и заради впечатляващия си успех ще бъде предложена за национална диплома на МОН. Именно заради множеството си успехи, високи постижения в областта на хуманитарните науки и най-вече по български език и литература Моника бе удостоена с новоучредената стипендия в памет на учителката по БЕЛ Красимира Кацарска.

С решение на педагогическия съвет стипендия на името на първия директор на ЕГ Борис Войнов заслужи Рая Георгиева за високи постижения в целия курс на обучение.

За първи път тази година бе връчена стипендия за утвърждаване ценностите на Езиковата гимназия и за активно участие в училищния живот. Наградата бе присъдена на Мартин Гърнев, който през изминалите 5 години е бил „сърцето“ на всяко едно мероприятие.

По традиция завършващите връчиха призове на учителите си и предизвикаха порой от емоции и чувства. Под бурните аплодисменти на абитуриентите на сцената излязоха класните им ръководители, които получиха специални грамоти, а наградата за най-великодушен учител бе за директора на ЕГ Т. Попова.

Не по-малко развълнувани от зрелостниците бяха и техните близки и роднини, присъстващи на милото и емоционално тържество. Майки и бащи дойдоха лично да благодарят на учителите и ръководството, и засвидетелстваха своето уважение и признание към педагозите.

На финала дванайсетокласниците поднесоха цветя на любимите учители и обещаха, където и да са по света, винаги да носят в сърцето си ЕГ „Акад. Л. Стоянов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *