С разсъждения в 650 думи, пратени онлайн, ще се проведе приемният изпит за кандидат-студентите на АУБ

С разсъждения в 650 думи, пратени онлайн, ще се проведе приемният изпит за кандидат-студентите на АУБ

Без изискване за положена матура, само с подадени онлайн документи и предизвикателно есе, озаглавено „Разполагате с 650 думи. Рискувайте!“, по което се очакват размишления върху всякакви области, които интересуват младите хора, ще се състои тази година приемът в Американския университет в България, информира в. „Струма“. Освен че на кандидатите няма да се искат оценки от матури, самата им диплома за средно образование ще бъде необходима едва в края на август, при записването в АУБ, ако бъдат приети.

Локализираният в Благоевград щатски вуз единствен от всичките 52 висши учебни заведения в България всъщност няма да промени по никакъв начин кандидатстването си тази година, тъй като и до момента тук то ставаше единствено неприсъствено, по интернет, обясни Боряна Шалявска, директор от 6 години на отдел “Прием на студенти” в АУБ.

Докато другите български вузове тепърва ще преценяват на кои дати по кои специалности ще планират кандидатстудентските си изпити и през колко класирания ще минат кандидатите, преди да се формира окончателният състав на випуска, в АУБ процедурата отдавна е уточнена: кандидатите подават 100% онлайн всички документи, включително и за финансово подпомагане, чрез формуляра в интернет страницата на университета.

„Целият процес е съпроводен с помощ от личен координатор, който осигурява информация и съвет за сроковете за кандидатстване, необходимите документи и тяхното попълване, видовете стипендии и как се кандидатства за тях, какво представлява обучението и какъв е животът в нашия кампус – обясни Шалявска. – Решението за прием се взима на базата на академични справки от последните три години от училище”.

Според директора на отдел „Прием на студенти” комисията по приема разглежда всички аспекти на кандидатите – оценките от училище, резултата от езиковия тест, препоръките от учители и ръководители, есето на кандидат-студента, автобиографията, интервюто, което цели да определи мотивацията за следване. За есето е важно да е лично, а не просто преработка на вече съществуващ текст.

„Имаме обявени две теми за есета, но по-голям интерес предизвика това с 650-те думи – издаде Шалявска. – Ще проучим внимателно и препоръките от учители или по проект, по който са участвали кандидат-студентите, и е добре те да посочват конкретни качества на кандидата, а не да са общи описания, валидни за всеки добър ученик. Ние приемаме студенти с най-висок среден успех в цялата страна и търсим отличителното. Нека автобиографията и портфолиото с допълнителни постижения в училище и извънкласни дейности съдържат участия в състезания, доброволчески инициативи, хоби, таланти и умения. Това помага на комисията да номинира студенти за различни видове стипендии, които подпомагат финансирането в АУБ”.

Припомняме, че АУБ стана пример как може да се реорганизира учебният процес в контекста на извънредни мерки – университетът освободи студентите си и ги прати по домовете им за онлайн обучение още преди в България да бъде обявено извънредното положение, а днес учебната година вече е на път да приключи успешно и без всякакви сътресения. Единствената разлика с предишните години е, че най-вероятно дипломирането на четвъртокурсниците ще бъде отложено за есента, преди началото на новата учебна година, когато в Благоевград ще пристигне и настоятелството на АУБ за есенното си заседание. Тогава ще стане ясно и дали процедурата за избор на нов президент на университета ще се удължи заради наложените карантинни мерки в целия свят, но във всички случаи дипломите ще бъдат раздадени, а „зайците” първокурсници – приети от сегашния вр.и.д. шеф на университета д-р Дейвид Еванс, който пое поста преди 11 месеца.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *