С рибен фест Банско постави началото на фестивалната си програма

С рибен фест в Банско бе дадено началото на фестивалната програма за 2021 година.

Шатрите с прясна риба и аквакултури привлякоха много жители и гости на курортния град. За мен като потребител беше изненадващо, че в България се произвеждат не само риби, миди и скариди, но и например водораслото спирулина, което се отглежда в Стара Загора и се използва за направата на хранителни добавки, разказа водещият на събитието – актьорът Николай Станоев.

Местни хора споделиха пред БТА, че наред с традиционните за този край капама и чомплек, рибата също присъства редовно на трапезата.

„Рецептите ни тук са с агнешко, със свинско, но в нашето домакинство готвим риба два пъти седмично“, разказа Райна Дурчова.

Наред с рибните щандове, фестивалът показа и други продукти, свързани с кулинарията. В отделни шатри бяха изложени вина от български изби, подправки и орехови дъски за рязане, дело на местни майстори. Търговския рибен фестивал е първият по рода си и се финансира със средства от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство, съобщиха от община Банско.

Чрез него Министерство на земеделието, храните и горите изтъква предимствата на продуктите от риболов и аквакултурите, допълват от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *