С 1000 лв. заплата ресторантьори в Кюстендил примамват ученици за работа

С 1000 лв. заплата ресторантьори в Кюстендил примамват ученици за работа

Тийнейджъри от Кюстендил вече се окопитиха след пандемията и се ориентираха към търсене на работа в заведенията. Факт са и първите постъпили заявления в Инспекцията по труда в областния град. След отмяната на извънредното положение вече почти всички заведения в Кюстендил работят.

Много от тях използваха затварянето, за да направят козметични ремонти, други пък разшириха кухните си. При Ковид кризата инспекцията не е издавала нито едно разрешително на ученици да работят за последните три месеца – не е имало и къде да се работи, заведенията бяха затворени, припомня „Струма“.

Собственици на ресторанти и бистра и от фирмите са готови отново да наемат на работа ученици за сервитьори и на работа в кухнята, допълват от Инспекцията по труда. След намаляването на ставката по ДДС много от ресторантьорите примамват младите с обещания за заплати от по 1 000 лева.

Наемането на ученици на работа ще става при пълно спазване на нормативните изисквания. Справката показва, че през 2019 година Инспекцията по труда издаде над 80 разрешителни, като над 10 са били в производството. Други 10 ученици на дуално обучение работеха в цех за кухненско обзавеждане, а фирмата дори беше осигурила и транспорт.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *