С 11 000 лв. дарения възстановяват изгорялото читалище в Катрище

Започна възстановянето на читалище „Светлина-1936“, което изгоря в началото на септември 2019 год. в кюстендилското село Катрище, казаха от общината. По бюджета са осигурени около 500 хил.лева, а от дарения са постъпили малко над 11 хил. лева.

Първоначално общината задели 211 хил. лева, за да стартира ремонтът, каза зам.-кметът по финансите на общината Надя Каратова. С конкурс бешe определена фирма изпълнител. Вече са работи по възстановяне на покрива – дървенията, пише Кмета.бг.

Сградата на читалището изгоря почти напълно – от покрива, вътрешността, дори и коносалонът. Ако и той се ремонтира, средствата ще нараснат доста.

От цялата страна дариха над 4 хил. тома книги, за да се попълни библиотечният фонд. Дори на един етап от читалищеното настоятелство започнаха да отказват дарени книги, в невъзможност да ги съхпаняват до възстановянето на помещенията и хранилищата, разказа кметът на Катрище Васил Василев.

Постъпиха и дарения на мебели, маси и столове, оборудване и пособия. Експерти правиха на няколко пъти огледи, докато се изготви проект за цялостен ремонт на горялата сграда. Това отне време – близо 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *