С 198 000 евро ремонтират прочутия Кадин мост

Със средства от европейска програма, спечелени от община Невестино и община Дойран от Северна Македония, започна реконструкцията на един от най-старите мостове в страната. Средствата за двете общини са 198 хиляди евро, съобщава Радио Благоевград.

Мостът е построен през 1470 година. Това показва надпис на една от страните. В момента през него преминават автомобили с тегло до 20 тона.

Реконструкцията предвижда освежаване, ремонт на част от основите, смяна на асфалтовата настилка, която в момента е с дебелина 50 см, което доста утежнява конструкцията. Мостът е дълъг над 100 метра, информира Илинден прес.

Уникални, според специалистите, са и шестметровите колони, които държат моста. Кадин мост е емблема на общинския център, който преди години носеше и това име, както и целия район. След приключването на ремонта движението ще бъде ограничено – само за леки и лекотоварни автомобили с тегло до 3,5 тона. Ще бъде ограничена и ширината на моста. Ще се изградят и платформи с пейки за посетителите. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Йордан Глогов – заместник-кмет на община Невестино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *