С 20-30 ст. на литър поевтиняване на горивата очакват икономисти

С 20-30 ст. на литър се очаква да поевтинеят горивата в България в близко време. Това прогнозираха в ефира на БТВ финансовите анализатори Емил Хърсев и Румен Гълъбинов.

Според тях причината е ценовата война на петролния между Саудитска Арабия и Русия, като арабската държава държи цените на нефта ниски. Хърсев уточни, че в Европа се очаква спад на цените на петрола и течните горива с около 15%.

Относно влиянието на пандемията от корона вируса Гълъбинов припомни, че България е част от европейската икономика. „Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата икономика в еврозоната е най-засегната е и третият ни търговски партньор и няма как и ние да не бъдем засегнати”, каза той.

Според Емил Хърсев можем да си позволим и известен оптимизъм за европейската икономика и в света. „Защото през първите месеци на развитие на корона вируса в германия се наблюдава увеличаване и рекордно ниво на индустриалните поръчки в Германия и най-ниско ниво на безработицата в САЩ. Получава се едно преместване на икономиката – увеличават се поръчките за германските производители и падат за китайските.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *