С 6 „легнали полицаи” общината опитва да спре среднощните автогонки на „Баларбаши“

Община Благоевград започна монтирането на съоръжения за ограничаване на скоростта, тип „легнал полицай”, по улиците в квартал „Баларбаши” с цел да ограничи търсачите на силни усещания, които са превърнали района в място за автомобилни и мотоциклетни гонки, които тормозят живеещите там.

Първото съоръжение, което е монтирано в близост до къщата на кмета Румен Томов, провокира реакцията на бившия кмет на с. Дъбрава Росен Георгиев, според когото улицата била с голяма денивелация и зимно време спирането и потеглянето заради „легналия полицай” ще е изпитание за шофьорите.Освен това личното му мнение е, че са ненужно похарчени парите за това съоръжение, което му създавало ежедневни неудобства при пътуването от Благоевград до Дъбрава, и подал жалба в общината, защото имал съмнения, че монтажът е обсъждан изобщо в комисията по безопасност на движението, пише в. „Струма“.

На различно мнение от бившия кмет на селото обаче са повечето от живеещите в района, които са готови да изтърпят епизодичното неудобство да намалят с колата, за да преминат през „легналия полицай”, стига така да се преустанови тормозът от автокамикадзета, които дрифтят с колите си или правят гонки в района.

„Още до предишния кмет Камбитов жителите на ул. „Хан Аспарух“, която е на най-високото място в квартала и където живея от 7 г., имаме депозирано искане да се вземат мерки срещу превръщане на улицата ни в скоростна отсечка за състезания и надпревари с коли и мотори“, опонира строителният предприемач и бивш областен управител на Пиринско Костадин Хаджигаев и разказа:

„Проблемът ни е изключително сериозен, всяка вечер след 22 часа сме подложени на терор заради високите скорости и силен шум, от който никой не може нито да почива, нито да отвори прозорци в дома си. Ако проверите в полицията, ще се убедите, че няма ден без сигнали срещу нерегламентираните гонки в квартала. Още при предишния кметски екип бе създадена комисия съвместно с полицията и бяха определени няколко места за монтиране на „легнали полицаи“. Освен тях искаме монтиране на камери за видеонаблюдение и осветление, насочено към мястото при подпорната стена, където спират участниците в нощните екшъни. Така ще има контрол и ще могат да се санкционират нарушителите.

Районът под тази стена е превърнат в сметище от бутилки, пластмасови чаши, опаковки, остатъци от храна… Мястото е с изключителна гледка към целия град и вместо, както навсякъде по света, да се обособи като паркова зона, е превърнато в боклукчарник, а вятърът разнася отпадъците из целия квартал. Не може в район с жилищни сгради някой да изпробва каква скорост може да вдигне колата или моторът му! Същата е ситуацията впрочем и в кв. „Освобождение“, по новата улица (б.р. „Ветрен“), която също се използва като скоростна отсечка след асфалтирането й. Разбираме желанието за силни емоции у младите хора, но за тази цел има други места, не в жилищен район, където живеят хора с малки деца“, коментира К. Хаджигаев. Той изрично подчерта, че се надява общината да продължи с монтирането на още „легнали полицаи“ в квартала, за да се спре провеждането на гонки и състезания там, като декларира готовността си и тази на съседите си да съдействат с каквото е нужно.

В района при стената пък трябва да се монтира някаква преграда, за да се ограничи замърсяването. Бизнесменът посочи още, че зимно време улиците в района се поддържат в отлично състояние от общинската фирма „Биострой“: „Слагам ръка на сърцето си, че Бачев (б.р. управителят) опесъчава стръмните улици в квартала винаги, когато има сняг или поледица, и хората му работят денонощно. Досега не ми се е случило да не мога да сляза или да се кача с колата до дома си”.

Общинската комисия по безопасност на движението е разгледала искане на жителите на кв. „Баларбаши” за поставяне на общо 6 съоръжения за ограничаване на скоростта срещу провеждане на дрифтове на 24 септември т.г. и монтажът им е започнал, като вече е поставено първото, информираха от кметството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *