Таен дарител позлати двата купола на храма в Добринище

Две позлатени кубета грейнаха върху църквата „Св. св. Петър и Павел“ в Добринище. Новата придобивка е изцяло дарение, но името на благодетеля по негово желание се пази в тайна. Освен позлатените куполи, които са променили изцяло облика на храма, се прави ремонт и на каменната кула камбанария, която се намира в двора на църквата и е висока 30 метра. Тя ще бъде освежена и ще бъде поставен нов кръст. Очаква се, ако времето позволи, да бъде готова до няколко дни. Ремонтните дейности се извършват от украинци, а стойността на дарението надхвърля 50 хил. лева.

Интересен е фактът, че при построяването на църквата през 1835 година тя е направена без кубета. Те са изградени преди почти 100 години от белогвардеец. Почти век по-късно отново украинци ремонтират куполите на храма. Интересната история разказа архиерейският наместник отец Янко Русков.

„Църквите, които са правени в България в този период, никога не са имали кубета. Те са в провизантийски стил. През 1918 година има един белогвардеец свещеник, който бяга от Русия и той прави кубетата в руски стил. Толкова години са се минали оттогава и сега отново украинци правят кубетата“, сподели отец Русков. Той каза, че не знае точно каква е стойността на дарението, но възлиза на над 50-60 хил. лева.

Сегашната каменна кула също е изградена през миналия век на мястото на опожарената през 1912-1913 година стара дървена камбанария, пише „Струма“.

Храмът в Добринище и общо четири в Разложка епархия са с шанс да бъдат ремонтирани с европейски средства. Проектите са внесени в ДФЗ и чакат одобрение. Планираните дейности за църквата „Св. св. Петър и Павел“ са подмяна на подова настилка, изграждане на отопление с термопомпа и облагородяване на двора и оградата. Дейностите включват още цялостен ремонт на прилежащата църковна сграда и превръщането й в неделно училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *