Тази нощ: Местим стрелките на часовниците с час напред

По традиция в последната неделя на март местим стрелките с час напред. Това тази година ще стане точно в 3:00 часа сутринта на 29 март. Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън.

Точно преди година отговорните комисии в Европейския парламент решиха през 2021 г. връщането на времето да спре. Така държавите в Общността, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Останалите предпочели да запазят стандартното астрономическо часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

За пръв път въвеждането на лятното часово време е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г., като целта е икономия на ресурси. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. До 1996 г. включително то започва от 0:00 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0:00 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). От 1999 г. лятното време започва в 3:00 часа на последната неделя на март и продължава до 4:00 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т. е. до 3:00 часа астрономическо време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *