Тарторът на бандата, източила над 50 млн. паунда в Англия, върти заведение в Пловдив

„Гюнеш го няма, само счетоводителите му идват сутрин. Офисът му е на 3-ия етаж. А това заведение ей тук е негово. Върти го цялата му рода“. Думите са на охранител в една от най-знаковите сгради в суперцентъра на Пловдив – бившето кино „Балкан“, попитан къде е Гюнеш Али.

33-годишният пловдивчанин е сочен за тартор на банда от петима българи, източили над 50 милиона пауна от социалната система на Англия. Това е най-голямата измама в историята на британското подпомагане. Те използвали фалшиви документи включително договори за наем, фишове за заплати и писма от лични лекари, за да могат да кандидатстват за помощи от името на много хора. В някои случаи ставало дума за реални личности, но в други – за несъществуващи.

„Тази работа без хора не става. Гюнеш е имал в Англия 20-ина счетоводители, които са изготвяли документите. Как са успели да преметнат британците, не е за вярване. Но е истина, че Гюнеш е будно момче, акълът му сече“, допълва пазачът пред 24 часа.

Фирмата, с която младият мъж продължава да върти бизнес в Пловдив, е „Вип Делукс“. Тя е ситуирана на 3-ия етаж в представителната сграда на пъпа на града. Долу е едно от най-оборотните заведения в Пловдив. Мнозина го смятат за гръцко, тъй като много години работеше като типична за южната ни съседка сладкарница. Последно го стопанисваше кипърец.

„От две години заведението е на Гюнеш. Всеки ден са тук роднините му и го управляват“, допълва охранителят. Той не е сигурен дали 33-годишният мъж произхожда от „Столипиново“. Справка сочи, че Гюнеш Али не е едноличен собственик на капитала, който е 6000 лева. Той държи 2400 лева, а двамата му съдружници – по 1800.

„Всеки ден преди обяд в офиса на „Вип Делукс“ има двама счетоводители, който оправят сметките“, казва човекът, който упътва на входа на сградата, където трите етажа са отдадени за офиси на фирми.

„За последно го видях през 2022 г. Беше тук, но след това го екстрадираха за Англия. Сега ще е в тамошен затвор. И скоро няма да излезе. Англичаните и без това не ни обичат много, такива като Гюнеш ни създават още по-лош имидж. Няма да искат да ни видят нас, българите“, коментира пазачът.

През 2022 г. пловдивският окръжен съд остави Гюнеш Али под домашен арест до екстрадирането му, защото се грижел за болния си брат. За него тогава имаше издадена заповед за задържане от Магистратския съд в Лийдс за злоупотреба за 38,5 млн. паунда, гласеше тогава обвинението.

Пред пловдивските магистрати Али обясни, че 12 години е бил във Великобритания, като в началото е работил в строителството. Когато заминал, е бил 20-годишен. После си направил офис на важна улица в Лондон и помагал на наши гурбетчии да си уреждат документите със социалните служби на Обединеното кралство.

„Хората идваха с техните си лични карти и документи. Сред тях имаше адвокати, учители и лекари и те ще застанат зад мен“, твърдеше пловдивчанинът.

Обясни, че се е върнал у нас легално и регистрирал фирма, наел и заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *