Тестваха доброволците от пожара в дома за стари хора и персонала

Доброволците, участвали в спасяването на обитателите от горящия старчески дом в благоевградския квартал „Струмско” плюс служители на социалното заведение, общо 11 души, бяха тествани вчера за Covid-19 от инспектори в Регионалната здравна инспекция – Благоевград.

Днес ще се направят тестове и на 12-те пожарникари, участвали в акцията за потушаване на огъня и извеждането на безопасно разстояние на всички 79 пансионери, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести в здравната инспекция“, информира в. „Струма“.

Огнеборците бяха изолирани от семействата им веднага след приключване на гасенето. Тестването бе провокирано от установен два дни преди това случай на 78-годишен мъж с коронавирус в дома, който е в добро здраве и е изолиран в стая на първия етаж с отделен вход от сградата.

Бързата намеса на граждани, които се оказаха на метри от дома при избухване на пожара и отличната организация, допринесоха евакуацията на възрастните хора да стане по най-бързия начин.

Вчера бившият кмет на селата Габрово и Дебочица Добрин Хамбарджийски, който бе сред най-активните доброволци заедно с футболиста Асен Георгиев, постави въпроса защо лежащо болните и най-трудноподвижни хора в старческия дом са настанени най-високо, на 3-ия етаж, вместо на 1-ия. Хамбарджийски мотивира идеята си за реорганизация с по-лесното им извеждане навън при подобни екстремни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *