ТЕЦ „Бобов дол“ гори на денонощие по 20 т отпадъци от гара Яна

ТЕЦ „Бобов дол“ гори на денонощие по 20 т. отпадъци от гара Яна, за 4 години нямат издаден и един акт, предаде БГНЕС.

„В момента се проверява как изпълняваме новото комплексно разрешително, как горим RDF, в момента горим, не се притеснявам защото непрекъснато се правят замервания, няма никаква опасност за населението“, каза изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов.

В днешната проверка участват Икономическа полиция и РИОСВ, под наблюдението на прокурор от Окръжна прокуратура-Кюстендил.

„На денонощие горим по 20 т отпадъци от завода в гара Яна, започнахме миналия вторник, събота и неделя не горим, в новата техника инвестирахме над 500 000 лв., за 4 години нямаме нито един акт“, каза инж. Христов.

Съдействаме на прокуратурата, каза министърът на околната среда Емил Димитров след двучасов разговор с обвинители.

Той беше извикан на разпит днес в 11:00 във връзка с ТЕЦ „Бобов дол“ и възобновеното горене на отпадъци там.

Димитров каза, че с прокурорите са обсъждали проверките в ТЕЦ-а.

Той напомни, че още на втория ден като министър през януари лично е отишъл да извърши проверка на място и ТЕЦ-ът бил затворен, защото нямал необходимите филтри. След като са ги поставили и РИОСВ е инспектирал и е установил, че указанията им са били изпълнени.

От няколко дни там отново се гори софийски боклук. Димитров каза, че боклукът на столицата се гори още в Сливен и Враца, като проверките продължават. Те включват период от 5 години назад. Той подчерта, че в момента важен проблем са му болничните отпадъци. Той похвали управлението на яз. „Реченска бара“, където се снабдявали с вода 5 града и 42 населени места, но нямали проблеми с питейната вода.

Министърът на околната среда каза, че са се сдобрили с кмета на Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *