Товарни влакове вече се движат по тунела Мармарай под Босфора

За първи път снощи товарна влакова композиция премина през тунела Мрамарай под Босфора, който свързва Азия и Европа. Влакът е бил натоварен с пластмасови изделия от Газиантеп в Югоизточен Анадол за западния град Чорлу в тракийската област на Турция, информираха медиите, цитирини от БТА.

Пускът на първата товарна влакова композиция е важен етап в транспортния трафик на Турция, тъй като тунелът Мармарай е най-прякото транспортно съоръжение, свързващо Азия и Европа. Това посочи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

„Досега транспортирането на товарите от Анадола към европейските градове Текирдаг и Чорлу, където се намират важни производствени съоръжения, се извършваше комбинирано – с влак, фериботи и отново с влак, което усложняваше доставките. Товарните композииции вече ще се движат без прекъсване,това е историческо постижение“, допълни той.

Министърът управлява товарния влак между спирките на азиатския бряг, където е входът за под Босфора до изхода на европейския бряг.

16 вагона, натоварени с 32 контейнера с обща тежест 1200 тона, са транспортирани снощи с първия товарен влак през Мармарай.

Тунелът Мармарай в Истанбул бе пуснат през 2016 г. Той е изключително значимо транспортно съоръжение с релсов път, с около 14,5 км дължина, който минава под Босфора и сведе до 15 минути преминаването от азиатския на европейския бряг на мегаполиса.

Пътническите влакове, които се движат през Мармарай, превозват около 24 милиона пътници. През ноември миналата година бе реализиран първият товарен превоз през Мармарай с влакова композиция, натоварена в Пекин, която премина през Истанбул за Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *