ТОЛ системата не събрала 70 млн. лева глоби

ТОЛ системата за година не е събрала 70 млн. лева глоби от нарушители. За една година необработените нарушения в ТОЛ управлението у нас са 200 000, стана ясно по време на брифинг.

Причина е невъзможността постъпилите данни да бъдат обработени навреме. В ТОЛ системата всеки ден пристигат по 2500-3000 такива фиша, които се обработват от едва 15 души екип. Към момента този екип разглежда по 500-600 фиша на ден, а за да бъде наваксано изоставането от 200 000 нарушения, ще е нужна около половин година.

ТОЛ системата

все още не може да се самоиздържа изцяло

показа още 10-дневната проверка на МРРБ. „Договорът за ТОЛ системата е на стойност около 180 млн. лв. За 2019 г. са събрани 392 млн. от електронни винетки, за 2020 г. – от е-винетки, маршрутни карти и ТОЛ декларации – 600 000 лв. по-малко“, обясни заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов. В отговор на въпрос на „Монитор“ той посочва, че до май тази година събраните суми са 205 млн. лв., или със 185 млн. лв. по-малко спрямо цялата 2019 г. „Трябва да се съберат 185 млн. лв. до края на годината, за да може ТОЛ системата да се самоиздържа. Пожелателният приход от 1,3 млрд. лв. на година е доста далеч от данните“, категоричен бе Христов.

От монтирани 295 камери – 212 за МПС до 3,5 тона и 117 за МПС над 3,5 тона – едва между 30 и 70 са реално работещите за първата група, а за втората 10-30. „Причината е, че изпълнителят е трябвало да изработи софтуер, който да се самообучава и да обработва данните от камерите, но

това не се случва и те се обработват ръчно

съответно хората не смогват да обработват всички данни от ТОЛ системата“, поясни Христов.

Според него няма звено в АПИ, което да контролира изпълнението на всички договори. Ако гражданин си закупи два пъти една и съща винетка, то АПИ трябва да възстанови половината сума. За това обаче националният доставчик на услуги два пъти взима комисиона от 7%. „Транспортните фирми и тежкотоварните камиони на алтернативно гориво получават 50% отстъпка за ТОЛ карти и GPS устройства. Тоест една фирма, предплащайки 1 млн. лв. за Х на брой камиони, 500 000 лв. от него са използвани, а другите 500 000 лв. АПИ ще ги възстанови. Обаче националният доставчик на услуги получава своята комисиона на база този 1 млн. лв.

Милиони са загубени от безконтролни плащания

между АПИ и националното ТОЛ управление“, обясни Христов.

Ресорният министър Виолета Комитова посочи, че в момента се работи върху промени по наредбата за технически паспорти на сградите. По думите й са получени много жалби както от граждани, така и от омбудсмана. „Смятам, че не е необходимо да задължаваме всички граждани да съставят излишни документи и затова работим да отменим това задължение“, каза Комитова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *