Томислав Дончев за COVID-пандемията: Готови сме и за по-лоши сценарии у нас

Към момента се съсредоточаваме във вече въведените мерки и изпълнението им. Защо да налагаме нови мерки, след като и основните не се спазват?Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Човешкият живот е най-висшата ценност. Той зависи не само от хода на пандемията, но и от икономиката. Затова се движим по „ръба на бръснача“, съобщи Дончев за баланса по мерките срещу коронавируса.

„Натовареността в интензивните отделения към този момент не е максимална. Средно те са натоварени 30%, в Шумен на 56%. Очакват ни и по-тежки и студени месеци“, разкри Дончев.

„Включително и по време на летните месеци, лекарите се подготвиха. Ситуацията не е подценена. Организационно сме по-подготвени от пролетта. За жалост имаше починали пациенти и грешки в системата“, заяви вицепремиерът.

„Всички звена на медиците, включително и личните лекари, трябва да бъдат мобилизирани“, каза Томислав Дончев.

„Готови сме за всички сценарии и варианти за развитието на коронавируса. Всекидневно се следи ситуацията. Готови сме и за по-лоши варианти“, разкри вицепремиерът.

„Освен увеличаване на капацитета на здравните заведения, тестове и предпазни средства, то и личната отговорност е много важна“, категоричен бе той.

„Идеята за настаняване на коронавирус болни се изчиства, бранша реагира положително“, коментира Томислав Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *