Томислав Дончев: Имаме връщане на военновременния комунизъм

Томислав Дончев: Имаме връщане на военновременния комунизъм

Не става дума за клепане на държавата. Това е прозрачност. Нека партньорите ни в ЕС да бъдат запознати с позицията на нашата група евродепутати относно ситуацията в страната. Надявам се все пак никой от евродепутатите ни да не разказва за т.нар. канибалски сюжет, защото това само накърнява държавата ни. Не търсете емоционален ракурс, трябва да разсъждаваме на ниво факти. Това сподели в студиото на „Лице в лице“ по bTV заместник-председателят на ПП ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев по повод изпратеното до европейските институции писмо от българските евродепутати.

,,Две седмици е недостатъчен период да се даде някаква задълбочена оценка на работата на служебното правителство, но има силен импулс, свързан с реваншизъм. Тези кадрови рокади с такъв замах идват в малко повече. Като изключим областните управители, едва ли имаме членове на ГЕРБ в службите по сигурност“, заяви още Дончев.

Имаме връщане на военновременния комунизъм. Чуваме от ефира да се сипят заплахи, упреци, укори, които са недоказани, естествено. В момента имаме правителство, назначено от президента, който е едновластен, добави още той.

,,До момента не съм видял за съществуването на доказателства. Това е претопляне на стари манджи. Подобен жанр е с поне 20-годишна давност и тук историята като че ли се повтаря като фарс или трагедия, както е казал Хегел“, изказа мнението си Томислав Дончев относно скандала с подслушванията.

Подслушването е процедура, която е уредена в българското законодателство. Това не е проста техническа операция. Трябва да има разрешение от съда, защото всичко друго е нарушение, да не кажа престъпление, допълни зам.-председателят на ГЕРБ и обяви, че не изключва възможността в крайна сметка нещо да бъде изфабрикувано от тези подслушвания.

,,Призовавам всичко, което се е случило в ББР, да бъде проверено от когото трябва по начина, по който е описано. Говорим за осем кредита от близо 10 000 раздадени кредита. Факт е, че има концентрация на кредитите – около 1/3 са за компании, които не са малки или средни“, отбеляза Дончев във връзка с отпуснатите заеми от Българската банка за развитие на някои едри бизнеси.

,,Тези избори ще бъдат предизвикателство. Гласуването само с машини ще породи трудности, казвам го с тревога, надявам се да бъда лош пророк. Никой няма интерес от изборен хаос“, подчерта още той и напомни, че основната задача на служебния кабинет е да проведе честни и прозрачни избори.

Планът за възстановяване е добър, защото съответства на европейското законодателство и на очакванията на българското общество. Най-труден беше балансът между обществените очаквания, посочи в заключение Томислав Дончев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *