Томислав Дончев: Не съм чул, че търсим заместник на Горанов

„Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите. Финансовият ни министър се казва Владислав Горанов”. Това заяви в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев по повод публикуваните от бизнесмена Васил Божков текстови съобщения с „Vladi Goranov“.

„Правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си гледа работата, да следва законите и да отстоява интереса на гражданите.

Всякакви други емоционални или политически аргументи като „този е много специален и не трябва да го пипате“ – не важат”, отсече Дончев.

Границата е много тънка. Един министър като политическа фигура една от функциите му е да упражнява граждански контрол върху работата на институциите и да ги кара да работят по-добре, коментира още Томислав Дончев.

По думите му много често се говори, че трябва да има добър диалог между бизнеса и правителството. Тук границата между подобряването на работата на институциите и лобизма е много тънка, посочи вицепремиерът.

„Министър Горанов заяви, че няма притеснения и нищо нередно не е правил. Не мисля, че е слагал „политически чадър“ върху някого“, отбеляза Томислав Дончев и подчерта:

„Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите. Финансовият ни министър се казва Владислав Горанов“, категоричен беше той.

По повод противоречията между финансовият министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за това да се намалили ДДС за ресторантите с върху Дончев отбеляза: „Много често имаме спорове вътре в кабинета. Аз също бях против за намаляването на ДДС“.

Диференцираната ставка не е добро решение по дълъг списък с причини, каза Дончев. По думите му тя дава шанс за повече злоупотреби, трудно се администрира и не води до намаляване на цената за крайния потребител, но би могла да се използва като помощ за бизнеса.

„Опитът в други държави показва, че ако този данък се намали от 20% на 10%, разликата не се появява веднага на етикета с цената. Аргументът на премиера, както и на самите представители на бизнеса, е в посока изсветляване на бизнеса“, каза още Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *