Томов внася искане организаторите на културни и образователни мероприятия да не плащат такси

Томов внася искане организаторите на културни и образователни мероприятия да не плащат такси

Да се освободят от такси и наеми организаторите на културни и образователни събития в община Благоевград, които не печелят от мероприятията, предлага с изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги кметът инж. Румен Томов. Той се готви да внесе в Общинския съвет предложение за промяната, която мотивира с постъпили много искания от организации и физически лица за ползване на открити пространства за концерти, представления, изложби и дискусии.

Според сега действащата наредба за ползване на общинските площи се дължи наем, чийто размер зависи от зоната, като най-висок е в централната градска част – 3,60 лв. на кв.м на ден. Градоначалникът предлага наполовина да плащат ползвателите на общински площи, които продават билети за организирано от тях събитие, включително художниците, занаятчиите и членовете на камари и съюзи с регистрация на територията на общината. Ако обаче част от площта се използва за търговска дейност, включително и за продажба на храни и напитки, да няма отбив от наема, отбелязва в предложението си кметът на Благоевград. Разрешително за безвъзмездно ползване на общинска площ пък да може да се издава на един човек или структура не повече от 3 пъти годишно.

В искането за промяна на наредбата градоначалникът допълва и условията за наемане на зала „Яворов“, като за 1 час на неотопленото помещение таксата да стане 240 лв., а с отопление – 360 лв. с ДДС. За 3 и повече часа да се въведе една обща цена от 450 лв. без отопление и 550 лв. с отопление, като допълнително се плаща по 120 лв. за озвучаване и ползване на технически средства. Предложената от кмета такса за 1 час ползване на репетиционната зала „Яворов“ е 12 лв. без отопление и 30 лв. с парно, а в случаи на извънредна обстановка цената за ползване и на двете зали да е наполовина, пише в. „Струма“.

Според кмета на Благоевград с приемане на предложените от него промени ще се създадат по-благоприятни условия за развитие и разнообразие на културния живот в общината.

„Предложените промени няма да са от полза и няма да постигнат очаквания ефект, това може да се случи само ако наемът се обвърже с приходите или с продадените билети“, категоричен е собственикът на първия частен театър в общината Бранимир Митов, който има и детска театрална школа. „Подготовката на едно театрално представление отнема около 2 часа за монтаж на сцената, осветление, озвучаване, около 1 час е самото събитие и още около час събирането и освобождаването на наетото пространство, т.е. за едно представление (концерт или друго събитие) с билети ще трябва да се плати наем за 4 часа. Така например за 100 кв.м площ ще трябва да платим по 180 лв. на час, или около 700 лв., но върху 50 кв.м ще съберем към 35 човека публика и на каква цена трябва да са билетите, за да се покрият само разходите, та дори те да са наполовина?!“, даде конкретен пример Бр. Митов.

Според него таксите, които трябва да плащат творците за организирано събитие, трябва да са например 25 % от приходите от билети или продажби. „Така ще се чувстваме наистина подкрепени от общината, а и тя ще реализира приходи от културните и образователни продукти, които се представят на територията й“, смята той и подготвя да внесе предложението си за дискусия в ОбС паралелно с това на кмета инж. Томов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *