Томов иска да изтегли 5 млн. лв. кредит, общината ще го връща 20 години

Томов иска да изтегли 5 млн. лв. кредит, общината ще го връща 20 години

Публичното обсъждане е обявено за 29 декември в зала „22 септември”, но не е ясно колко благоевградчани могат да участват заради забраните в пика на пандемията

Публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински кредит в размер на 5 млн. лв. организира на 29 декември в зала „22 септември“ кметът на община Благоевград Румен Томов, съобщава „Струма“. Идеята е кредитът на бъде теглен от фонд „ФЛАГ“ ЕАД чрез Българска инвестиционна координационна платформа за градско развитие и с парите да се осигури финансирането на реконструкцията на 11 улици в централна градска част заедно с подмяната на водопровода и канализацията и изместването на захранващ водопровод.

Кметът е изчислил, че за целта ще са нужни точно 4 994 000 лв., като обезпечение той предлага особен залог – настоящи и бъдещи вземания на община Благоевград.

Кредитът ще бъде връщан в продължение на 20 години. Главницата ще се плаща на равни вноски в продължение на 227 месеца, а целият срок на кредита е 240 месеца. Лихвеният процент по кредита ще е фиксиран и в размер на до 2,5 на годишна база. Освен него ще се плащат всеки месец по 100 лв. такса за управление и само това перо ще натовари кредита с 24 000 лв. Ще има и такса ангажимент – до 0,5 % върху неусвоената база.

Поканата за публично обсъждане бе качена вчера на страницата на общината и тя е до всички жители. Поради размера на искания кредит и дългия срок за погасяването му най-вероятно доста хора ще пожелаят да се включат в обсъждането, което повдига резонния въпрос как ще могат да се съберат в зала „22 септември“ в условията на пандемия и въведените от държавата строги противоепидемични мерки, които засега са до края на годината.

От пресцентъра на общината снощи обясниха, че по закон обществено обсъждане се прави само присъствено и няма как да бъде организирано нито с онлайн включвания, нито на открито. Ако изберем някаква друга форма освен присъствено в зала, после веднага ще бъдем обвинени, че обсъждането е било незаконосъобразно, убедена бе Злата Ризова, с която се свързахме за коментар.

Факт е, че за същия ден – 29 декември, община Благоевград е насрочила и церемония за връчването на наградата „Личност на годината“. Номинациите в 10-те категории се приемат онлайн, но до момента няма уточнение дали и това награждаване ще бъде излъчено като видео, или ще премине с публика.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *