Тотален спад на реализираните нощувки в хотелите в Сандански

Тотален спад на реализираните нощувки в хотелите в Сандански

Тотален спад на реализираните нощувки регистрират хотелите на територията на община Сандански от началото на годината до края на месец септември. Това става ясно от внесения туристически данък в общината за този период. Намалението на туристическия данък се обяснява с пандемичната обстановка и затварянето на хотелите и ресторантите по време на локдауна в началото на годината.

В проектобюджета на община Сандански за настоящата календарна година са заложени 250 000 лева за събиране от туристически данък, като изпълнението до края на месец септември е едва 70 000 лева, за сравнение за същия период на 2019 г., преди да ни връхлети пандемията, внесеният туристически данък е бил 190 хил. лв., пише в. „Струма“.

Тотално намаление на броя на нощувките и на туристически данък регистрират собствениците на частните квартири и къщи за гости. Според справката от къщи за гости и частни квартири в община Сандански са постъпили в общинската хазна под 1000 лева общо за деветте месеца. В община Сандански легловата база от частни квартири и къщи за гости е над 2500 броя, което значи, че са реализирани по по-малко от една нощувка.

В Мелник пък според справката, която е представена в община Сандански, пълняемостта на хотелите и частните квартири е под 3 процента. Заради епедимичната обстановка през последните две години Мелник и Роженският манастир са предпочитани само за ежедневни екскурзии, като туристите обядват или вечерят в механите и ресторантите в Мелник, но не остават да преспят там

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *