Тошко Йорданов: До 14 дни ще е ясно ще има ли кабинет

Тошко Йорданов: До 14 дни ще е ясно ще има ли кабинет

Най-възрастният депутат в новия парламент – синдикалистката Мика Зайкова, откри тържественото първо заседание. 214 народни представители успяха да се регистрират на старта. „За втори път ми се пада честта да открия 46-ото НС. Да, това е привилегия не само на възраст и опит, но съм много щастлива да съм сред вас. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност на всеки от вас да сподели знанията и уменията си в полза на суверена. Разчитам на неговата мъдрост“, каза тя в първото си обръщение към народните избраници.

И призова за добрина, ведрина и конструктивност. „Да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за народ, който има достойна история“, отбеляза тя.

По думите й трябва да се извадят важни поуки от изборите. Народът е дал знак на политиците, че не иска да живее повече така, че иска промяна, каза Зайкова.

Тя добави, че разчита на онези депутати, които вече са били дълги години по банките. „Суверенът каза: „Работете заедно, за да осъществите мечтата на България. А мечтите трябва да се сбъдват, дами и господа“, каза тя.

А ниската избирателна активност синдикалистката разтълкува като: „Да спрем с демократичните процедури и да се хванем за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го показаха колегите от правителството, което работи досега“, предупреди тя.

В контекста на вчерашния мониторингов доклад на Брюксел Зайкова посочи, че Европа е поискала от България главният прокурор да бъде сменяем и контролиран, а думите й бяха посрещнати с аплодисменти от залата.

Най-възрастният депутат каза още, че освен реформа в образованието, трябва да се започне работа и за бизнеса и икономиката. Зайкова обаче обърна внимание и на доходите, и за промени в администрацията.

Тя апелира депутатите да не забравят какво е поискал суверенът и новият парламент да избере редовно правителство. „По-важното е да изпълним приоритетите и политиките. Разчитам, че всичко, което знаете и можете, ще го дадете, за да се сбъдне мечтата на България. Европа винаги е помагала. И сега помага. Чакат ни средства по Плана за възстановяване, но е важно първо да не ги откраднем и те да бъдат вложени ефективно“, обобщи Зайкова.

А конфронтацията и омразата не са правилният път, заключи тя. „Не забравяйте кой ни е изпратил тук и защо“.

След като под ръководството на Мика зайкова депутатите се заклеха, най-възрастният депутат побърза да даде думата на представител на ИТН, като забрави, че преди това народните представители трябва да изслушат химна на България и на Европа.

„Моля, простете, бабите сме така“, разсмя залата народният избраник от гражданската квота на Слави Трифонов.

Този парламент е по-различен от предишния – по-близък до реалността. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет – за разлика от преди, означава, че хората, които стоят тук, не се срамуват от нас.

Така зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се обърна към депутатите в първото си обръщение от трибуната на парламента.

„Ние ще предложим – когото президентът Първанов ни даде мандат….. Да, когато президентът Радев ни даде мандат, ние ще предложим кабинет и разбира се ще проведем разговори с колегите“, обеща той.

При тези думи в залата избухна смях, защото вместо „президентът Радев“, Тошко Йорданов се обърка и каза – „президентът Първанов“. Той се смути от лапсуса си, но след секунди продължи с изявлението си.

„Не мисля, че имаме основни различия с повечето политически партии – нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната система, нито за пенсиите даже.

Така че в следващите 14 дни би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет“, заяви Йорданов.

„Следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали да направим. Или ще ходим на избори“, обобщи той.

Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ ДЕйствията на служебния кабинет издълбаха разделителна линия в обществото. Това заяви от парламентарната трибуна шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вместо да се реши политическата криза, те я задълбочиха. Днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилна власт.

В 46-то събрание ще бъдем силна конструктивна и компетентна опозиция. Наш основен опонент няма да са управляващите партии, а хаосът и безидейността. Ще бъзе и безотговорността към държавата. Ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила. Той е предизвикателство, представено и поставено от бг избиратели, което изисква от нас възстановяване на политическия диалог. Изисква прекратяване войната между институциите и формиране на национално единство, подчерта от трибуната Атанасова.

Нито едно от тези предизвикателства ги няма в партията на ИТН.- В бързината те дори бяха забравили да споменат за тези проблеми, а това е сивптом на неспособност да се отчитат очевидности.

Сложната задача няма да бъде решена и в този парламент. Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, а отговорността няма да се носи от политическо лидерство. Такивя бяха кабинетите на Беров и Орешарски. Такъв тип правителства завършват с крах.

ГЕРБ няма да подкрепи такъв тип кабинет, заяви Атанасова.

Атанасова изрази загриженост, че в приоритетите на „Има такъв народ“ не са видели нито едно от тези предизвикателства. „Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни“, допълни още тя.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

„На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век“, каза още тя и подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

В момента, в който Народното събрание се конституира, аз ще стартирам консултациите с партиите. Това заяви държавният глава Румен Радев преди да влезе в парламента.

„Сужебното правителство започна важни промени. И се надявам излъченият редовен кабинет да продължи с оздравяване на държавността. От решитените действия на народните представители зависи да се възстанови доверието към тях. Голямата задача е да се възстанови парламентаризмът“, коментира президентът.

На въпрос ще има ли редовен кабинет, той отговори така: „Преди три месеца отправих ясни послания – аз съм убеден, че депутатите ясно съзнават своите задължения – редовен кабинет. България не може да си позволи да пилее повече време“, категоричен беше Румен Радев.

А на кого ще връчи третият мандат за съставяне на правителство, зависело от това какво ще стане с първия и втория мандат.

Хубаво е председателят на Народното събрание да е компромисна личност. Въпрос е на гласуване и съгласие между всички парламентарни фигури. Това заяви председателят на 45-ото НС Ива Митева от „Има такъв народ“.

„Парламентът беше много особен, очаквам този да бъде още по-особен. Надявам се с избирането на кабинет страстите да се поуталожат“, призна тя.

„Надявам се този път да се спазва правилникът, а ние ще предложим нов такъв“, съобщи Митева.

Минути преди да започне първото заседание на 46-то Народно събрание председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че идва с настроение.

Попитана дали червените биха подкрепили „Има такъв народ“, Нинова отговори, че този път няма да дадат подкрепата си безусловно. Тя е категорична, че има нужда от работещ парламент. „От БСП сме склонни към преговори“, призна все пак Нинова.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *