Тръгна процедурата за изграждане на база за ангелите от планината в Дупница

След повече от 3 години процедурата за изграждането на „Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте рилски езера” вече е обявена.

Постройката ще бъде функционално разделена на две части: база на Дирекция „НП Рила” и база на ПСС – Дупница. Двуетажната сграда ще бъде ситуирана на възлово място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток в циркуса на Седемте рилски езера и към други туристически обекти. Постройката ще бъде със застроена площ 126,00 кв. м в местността „Сухия чал”, в близост до имота са хижа „Рилски езера” и лифта.

Частта от сградата, която ще се предостави на ПСС ще бъде с отделен вход с общо прилежащо преддверие. Предвидени са дежурна стая за служителите на ПСС, помещение за първа помощ на пострадали, санитарен възел и помещение за съхраняване на специализирана екипировка и моторна шейна, както и две спални помещения и баня със санитарен възел.

Повече от 3 години бяха нужни, за да се стигне до обявяването на обществената поръчка за изграждането на базата, а самата сага продължи над 5 години.

Дупнишките спасители са без база, въпреки че охраняват най-посещавания район в страната. При наличието на пост в този район времето за придвижване на отряда ще бъде многократно съкратено, което е важно при спасителни акции. Многократно спасителите са посочвали, че така отрядът своевременно ще откликва при нещастни случаи и няма да се губят часове, докато се стигне от Дупница до пострадалия в планината. Освен това присъствието на спасители е района на Седемте рилски езера ще има и превантивна дейност.

Прогнозната стойност на поръчката за изграждането на контролно-информационния пункт е 470 078 лв. без ДДС. Оферти от кандидати за изпълнението на постройката се събират до 23-и април, а изпълнението на самата поръчка е със срок от 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *