Туризмът в Испания пред тотален колапс

Туризмът в Испания пред тотален колапс

Днес е последният ден, в който хотелите в Испания трябва да изпразнят стаите си и да затворят врати. Ала някои от тях, още в началото на епидемията от COVID-19, прекратиха своята дейност и отказаха множество резервации. Сега пред тях стои притеснението, кога кризата ще приключи и дали туристите ще се върнат бързо в една от най-засегнатите държави в Европа.

„Сякаш ни помете цунами. Удари ни астероид и трябва да намерим начин да оцелеем“, казва на 12 март Рамон Есталела от Конфедерацията на испанските хотели.

Следващите седмици и месеци ще покажат, колко голям ще е ударът върху Испания, която разчита на туризма за 11% от брутния си вътрешен продукт и която бе разтресена от фалита на „Томас Кук“ миналата година. А още преди да бъде забранено пътуването, близо 10 хил. барове и ресторанти в Барселона вече усетиха кризата.

Първо бе отменен Световният мобилен конгрес, което лиши града от 500 млн. евро, които посетителите щяха да похарчат. През изминалите години, по време на 4-дневното събитие, бе почти невъзможно да намериш къде да отседнеш или дори да хапнеш. А след това, докато страховете растяха, спряха и посещенията от Азия, засягайки както хотелиерския сектор, така и този на малките бизнеси.

По думите на Есталела испанският хотелиерски сектор е издържал на трусове, породени от тероризъм, икономическите спадове и природни бедствия в миналото, но сега той, а и светът, са изправени пред най-голямата криза след Втората световна война.

„Досега не сме виждали нещо, което да спре така света и да принуди хората да стоят по домовете си. Това е нещо напълно ново и различно“, казва той пред The Guardian. Само преди една нощ правителството на Испания одобри мерки, които да помогнат на туризма, включително 400 милиона евро, гарантирана от държавата кредитна линия за транспортната, туристическата и хотелиерската индустрия. Позволява се и по-голяма гъвкавост, що се отнася до плащането на данъци. Също така правителството обещава 200 милиона евро за подпомагане на икономиката.

„Ще продължим да работим, за да осигурим сигурност на работниците и да предпазим най-уязвимите. Няма да изоставим никого. Борим се с вируса на здравния фронт, но и на социалния и икономическия“, заяви правителството в свое изявление.

Но според Есталела, както Испания така и ЕС, трябва да предприемат още мерки за да са сигурни, че бизнеса няма да загине, а хората ще запазят работата си. Ала той осъзнава, че едновременно трябва да се справим с много неща.

„Първо е здравната криза, която ще приключи, когато приключи – колкото по-рано, толкова по-добре. Втората криза е тази с пътуването, защото ще отнеме време, преди авиокомпаниите да си стъпят на краката, а в началото няма да има и голямо търсене на самолетни билети. Третата и най-важна криза е тази с увереността. Става дума за това, хората отново да са спокойни да се събират на едно място, да се срещат и да пътуват през лятото, за да откриват нови държави. Това ще е кризата, която ще отнеме най-дълго време, преди да се справим с нея“, казва Есталела.

През това време хотелиери и ресторанти се опитват да намерят начин как и доставчиците, и работниците да бъдат щастливи. А персоналът, който засега просо чака и чисти, докато ресторантите са затворени, се чуди, какво ще се случи с него.

Един от собствениците на ресторанти в Барселона, който не иска да бъде назоваван, споделя, че се е наложило временно да освободи служителите си, а заплатите им ще бъдат плащани от държавата. Той обаче е притеснен, че според закона, след като временно е освободил служителя, той ще трябва да го наеме отново за най-малко 6 месеца, но не се знае, дали ще има нужда от същия брой хора да работят за него.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *