Туристически преживявания, за които трябва да забравим

Селфи с тигри в Тайланд, магарета, които се извиват под тежки ездачи в Гърция, гости, практикуващи йога със слонове в луксозен курорт.

Това са само малка част от нещата, които организиран хотели и компании, за да привличат туристи и които бяха посочени от глобалната организация за хуманно отношение към животните World Animal Protection като вредни.

Инструментариумът за хуманно отношение към животните казва, че днес, когато туристическата индустрия изпитва рекордни загуби вследствие на глобалната пандемия, е подходящият момент да се отклони туристическото търсене далеч от срещите с диви животни в плен, които стават все по-популярни през последното десетилетие.

Под призива „Туризмът ще се върне. Жестокостта не трябва“ организацията призовава туристическите компании да избягват места, които позволяват на туристите да бъдат (често несъзнателно) съучастници в практики, които вредят на приблизително 550 000 животни, използвани в индустрията на туристическите развлечения днес.

Едно кратко пътуване през джунглата може да изглежда безобидно, но доказателства показват, че слоновете в туристическата търговия страдат много, тъй като се налага да се подложат на болезнен процес, наречен фаджаан – което на тайландски означава „смачкване“, и да се покоряват на действията на хората.

През 2018 г. Гърция прие регламент, с който забрани на туристи над 100 кг да яздят магарета, след като няколко животни пострадаха в Санторини.

Според организацията, когато става въпрос за домашни животни, те трябва да са в добро здраве, да не са преуморени и да не бъдат контролирани от физическа сила (като ръце или пръчки).

Те трябва да носят по един ездач наведнъж, казва агенцията, с ограничения в теглото, да се съобрази възрастта на животните и трудността на терена, както и ако има екстремни температури.

Селфита с тигри и лъвчета

В интервю за Intrepid Travel Иън Михлер, оператор на сафари и консултант за документалния филм от 2015 г. Blood Lions, описва експлоатацията в индустрията за развъждане на лъвове, която достига кулминация с убиването на животни за търговия.

По думите му малките започват да се галят и да се опитомяват от около седмица, но на възраст от четири до пет месеца те стават буйни и хапят. Тогава те се преместват при пешеходните турове и остават там, докато навършат около 18 месеца.

Когато лъвът е стар и не е от полза на туристическата индустрия, той не може да пуснат в природата и се продава на зоологически градини, богати колекционери или се изпраща в ловни лагери, за да бъде отстрелян като трофей от ловци в затворена среда.

Друга ситуация, която включва възможности за снимки, е когато местен жител пъха бебе маймуна или друго диво животно в скута на туристите и им иска пари. Организацията предупреждава, че във всяка от тези ситуации животните „понякога се отглеждат се в екстремни условия, отнемат се преждевременно от майките им като бебета и се подлагат на жестока физическа и психологическа подготовка, за да ги накарат да се подчиняват“.

Плуване с делфини

На делфините и други морски бозайници (като китове и полярни мечки), използвани за забавление, също се причиняват физически и психологически страдания. Организацията препоръчва изобщо да се избягват морските паркове и аквариуми, особено тези, които отглеждат големи морски бозайници, тъй като те „не могат адекватно да симулират необятния океан или да задоволят социалните, поведенчески и интелектуални нужди на животните“.

Само през 2018 г. в Китай са отворили над 60 морски парка и аквариума, а до края на годината са планирани още десетки.

Ограничения трябва да има и при състезанията с животни, призовават природозащитниците. Това включва бокс с орангутан, борба с кучета и бягане с бикове, както и циркове, родео и слонове, които рисуват или играят поло.

Закупуване на животински продукти

Организацията съветва туристите да избягват да купуват продукти, направени от диви животни, особено такива от застрашени видове или които причиняват страдания – кожа на животни и влечуги, рога, паяци и пеперуди, черупки на костенурки, миди и корали, слонова кост и някои традиционни лекарства.

От там отправят и предупреждения за местата, в които се сервира храна, причиняваща страдания на животни или която застрашава оцеляването на даден вид, включително месо от крокодили, гъши дроб, тигрово вино, перка от акула, кит или костенурки, змийска кръв.

Ресторантите и хотелите, които показват диви животни в плен, също трябва да се избягват, се казва в публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *