Туроператорите от региона анулираха всички резервации до края на май

Туристическите агенции в Благоевград анулираха всичките си екскурзии за април и май месец и оставиха в офисите по 1 служител, който да обслужва телефоните.

Още в петък собственичката на „Алфатур” Здравка Чимева започна да връща капарираните пътувания до Израел, за където на 3 април трябваше да пътуват 20 души срещу 2000 лв. на човек, пише в. „Струма“. Пропадна екскурзията до Египет на 5 април, за която цялата сума бяха платили 2-ма благоевградчани, връща се капарото и цялата сума на записаните за 21 април за Турция, отпада Истанбул с 40 желаещи да разгледат града в месеца на лалетата, на още 6-има души с почивка в Италия през април, 2-ма в Испания, 4-ма души, записани за олимпийската Ривиера.

Агенцията върна капарото и на кандидатите да присъстват през месец май на благотворителния концерт, който българските емигранти в Памплона правят за болно дете. Засега най-близката дата, за която още не са започнали анулирания, е юни месец, когато „Алфатур” започва да прави еднодневни плажове в Гърция.

„Свързах се с всички хотели, които бяха капарирани, и всички обещаха да върнат парите. Засега отказ няма. В понеделник освобождавам 3-ма от служителите и ще оставя само един в офиса, защото имаме преводи и легализация на документи, смъртни актове, а това не може да бъде отложено.

Нямаме обаче идея докога ще продължи всичко това и как ще плащаме заплатите на хората, защото не можем да ги уволним или пратим за неопределено време в неплатен отпуск. Надявам се до няколко дни правителството да даде насоки какво да правим в нашия бранш и да каже ще ни помогне ли по някакъв начин, или трябва да се справяме по собствено усмотрение”, коментира Чимева.

Самата тя, която трябваше да лети през месец май на частно посещение в Испания и дори за самолетния полет си купи по интернет маска, анулира полета си и получи обратно от авиолинията платената сума, но със загуба от 70 лв., което компанията калкулирала като служебна такса.

Колегата й от агенция „Оазис” Васил Ангелов също е много притеснен от ситуацията. При него активният сезон с организирани почивки в Гърция започва на 1 юни и засега има само запитвания от клиенти, но по-голямо е притеснението му за пътуванията до Турция през месец май на абитуриентите.

„Всички са от Гоцеделчевския район и са за края на месец май, а дотогава все пак има 2,5 месеца. За момента изчакваме – и училищата, и аз, и колегите в Турция. Дори в момента не знаем ще има ли изобщо балове. Единственият ни шанс да възстановим колкото се може по-бързо нормалното си ежедневие е да сме дисциплинирани и да ограничим максимално контактите си.

Гледах вчера по телевизията празна София и направо гордост изпитах от столичани, които явно се съобразяват с препоръките да се излиза само в краен случай. Много ще се радвам, ако това се случи и в Благоевград”, коментира Ангелов. От днес и той ще остави само един служител в офиса – да обслужва телефоните, като се надява клиентите му да предпочетат този безопасен начин за контакт с фирмата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *