Турция отваря хотелите в края на май, нашите и гръцките през юли

Южната ни съседка Турция се готви да започне постепенно да отваря хотелите в морските градове в края на май като от 28 май започват и полетите на турската авиокомпания. Това е обявено от турското министерство на туризма, съобщи бТВ.

Очаква се до края на юни и началото на юли да бъдат отворени и хотелите в Гърция и България. От гръцката туристическа камара обявиха, че едва ли това ще спаси сезона, тъй като силните месеци в южната ни съседка са април, май и юни. Очаква се също така не всички хотели да заработят, тъй като някои от собствениците няма да имат финансова възможност за това.

Според турските хотелиери загубите в сектора през първото тримесечие възлизат на 11%. За сравнение в Гърция отчитат, че приходите са им намалели със 70 на сто. У нас пък според последни данни на статистиката става ясно, че броят на пътуванията в чужбина през март е намалял на половина, както и посещенията на чужди туристи у нас.

Мерките за подпомагане на бранша в Гърция предвиждат намаление на ДДС, както и други, които в момента се обсъждат. Предвижда се също въвеждане на задължителни изисквания за хотели, ресторанти и други туристически атракции за дезинфекция с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Гръцките хотелиери не планират вдигане на цените, а по-скоро запазване на сегашните им нива. У нас пък за да привлекат повече български туристи част от хотелиерите възнамеряват да свалят цените на нощувките и пакетните почивки.

Родните хотелиери са силно притеснени как ще работят през този летен сезон, тъй като все още няма никакви обявени мерки за това. Не се знае на какви изисквания трябва да отговарят, за да могат да посрещат туристи. В тази връзка от хотелиерската организация в Созопол изразиха притеснения относно дезинфекцията на приборите, както и това как ще се предоставят на туристите подправки като оцет и сол.

Също така не е ясно и как ще се процедира, ако в хотел има туристе, болни от коронавирус. При такава ситуация дали ще е необходимо да се затваря хотелът за 14 дни.

От една от туристическите компании разработват протокол, в който да са описани изискванията за работа. Причината е, че към момента няма ясни и точни критерии, на които трябва да отговарят хотелите, коментира Радомил Русев, който е представител на фирмата. Според него туризмът е трябвало да бъде спрян още преди обявяването на извънредното положение, тоест от 1 март. Също така от бранша настояват сумите, които дължат туристическите агенции и туроператорите на потребителите за неосъществени почивки да се изплащат в срок от 12 месеца, а не както е в момента 1 месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *