Тъжна вест! Внезапно почина проф. Чирков

Внезапна смърт почерни света на медицината. Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков. До миналата седмица е извършвал прегледи на болни.

През нощта, около 3.30 часа, в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това. Изтъкнатият кардиолог е починал издъхнал в ръцете на своя личен асистент и иконом Лъчезар. Днес се очаква от Германия да долети синът на проф.Чирков, за да се заеме с организацията на траурните церемонии и погребението.

Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Оттам нататък обаче версиите за неговото родословно дърво и социален статус драстично се разминават. Приживе хирургът казваше, че произхожда от заможен род, който бил репресиран след 9 септември 1944 г. Професорът твърдеше, че е потомък на българи, гърци и македонци. Част от дедите му са лекари, а други били търговци. Някои от роднините му пък емигрират в Германия още в началото на 40-те, установяват се там и развиват бизнес. Братът на баща му заминава за Хайделберг, там завършва медицина и изгражда клиника в Западен Берлин.

Той бе кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г., с която спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации.

Близкият приятел на проф. Александър Чирков и блестящ ортопед проф. Димитър Камбуров разкри последните минути от живота му.

„Чувахме се по телефона последните дни, защото се бях самокарантинрал. Последно се чухме снощи в 20.30“, разказва проф. Камбуров пред „24 часа“. Той уточни, че от няколко дни топкардиологът е бил гост на престижен варненски хотел, където снощи е починал.

Тогава проф. Чирков е споделил, че много го боли гърба. „Стори ми се странен, трудно разговаряхме, сподели че има намерение да си тръгва за София тези дни“.

„Човекът, който се грижеше за него го е оставил към 22.30, към полунощ го е потърсил и след като не е получил отговор, се е върнал в хотела, за да провери здравословното състояние на професора. Така го е открил. Не знаем от какво е починал, но няма връзка с КОВИД“, категоричен е проф. Камбуров.

В момента децата на проф. Чирков, които са медици и работят в чужбина, предстои да вземат решение дали медицинското светило да бъде погребано във Варна или да изберат друг вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *