Тъжна вест! Отиде си вдъхновителят Никола Янчовичин!

Тъжна вест! Отиде си вдъхновителят Никола Янчовичин!

С прискърбие съобщаваме, че си отиде Никола Янчовичин – вдъхновителят, организаторът и председателят на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. И още- неумолим радетел за Банско и банскалии, бивш кмет на града от 1971 до 1976г., в период, когато се съграждаше облика на централната част. Известен агроном. Човек, съзидател и строител, както подобава на родовия му корен- наследник по майчина линия на строителя на часовниковата кула на Банско- Глигата Доюв, който е негов дядо.

Чичо Кольо Янчовичин беше единствения човек, който успяваше да събере на едно място и то не веднъж, бивши, настоящи и бъдещи кметове на Банско, призовавайки ги да мислят и работят безкористно за родния град. Защото Банско не е случайно място в света, а значим културен и духовен център.

Последните години от живота му бяха отдадени на грижата за паметта на Банско.

Той е в основата на организирането на кампания за набиране на средства и реставрацията на църквата „Св. Троица“ в Банско, която започва през 2003г. и сега е вече факт. За достойно почитане на паметта на жертвите на Банско по време на Кресненско-разложкото-банско въстание от 1878 г., Илинденско-преображенското-кръстовденското въстание, за гибелта на четата на Радон Тодев и много други патриотични инициативи.

Наред с това като бивш градоначалник, той се опитваше да бъде от полза на съвременните кметове, като заостряше вниманието върху все по-наболяващите теми, като водата на Банско, напоителните системи, вадите за нашите градини, канализационната система, озеленяването и унищожаването на старите дървета в града, подмяната на културните ни и архитектурни стойности.

Чичо Кольо бе от онази порода безценни хора, които са на изчезване: истински, работливи, отдадени, знаещи и можещи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *