Търговците на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП „Кулата“

Търговците на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП „Кулата“

Търговци на зеленчуци от цялата страна заплашват днес да блокират граничния пункт „Кулата“. Те недоволстват от новата заповед, която изисква да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната си стока на пазара, предаде bTV.

Те смятат, че това е скъпо и отнема време, през което продукцията им ще трябва да седи в складовете и ще се разваля. Търговците обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато им бъдат върнати протоколите ще минат минимум 5 дни

„Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите – нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец – това е непоносимо“, коментира един от протестиращите.

Това е втория път, в който търговците излизат на протест, след като при първата им демонстрация не е имало някаква реакция от правителството. Протестиращите смятат, че тези задължения трябва да се изпълнят от колегите им в Гърция.

„Тези поби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди – трябва да заплатим и глоба“, заяви един от протестиращите търговци.

Д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ – Благоевград, уточни, че от 10 юни има промени в наредбите и всички сертификати се признават. Той добави, че всички лаборатории в България са добавени, освен двете, които първоначално са били разрешени.

„90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция“, допълни още той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *